fbpx

Criză de oxigen. Medicii gălățeni sunt nevoiți să aleagă între pacienți!

Criză de oxigen. Medicii gălățeni sunt nevoiți să aleagă între pacienți!

Image
Image

O nouă situaţie dramatică în sistemul sanitar. Reţeaua de oxigen de la Spitalul Judeţean Galaţi nu mai face faţă, de când în unitatea medicală au fost înfiinţate un compartiment COVID şi o secţie de Terapie Intensivă COVID-19, iar tot mai mulţi pacienţi sunt internaţi. Medicii au fost nevoiţi să amâne intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente, pentru că oxigenul nu ajunge în sălile de operaţii de la capătul reţelei.

Potrivit Antena3.ro, instalația proiectată odată cu construcția spitalului la începutul anilor 80 nu mai este capabilă să distribuie oxigen pentru numărul actual de paturi ATI COVID și non COVID.

La acel moment, erau doar câteva paturi pentru post operator, însă acum necesarul de oxigen acoperă peste 100 de paturi. Situația ar fi fost mai detensionată și chirurgii n-ar fi trebuit să aleagă pe cine operează dacă Ministerul Fondurilor Europene ar fi acceptat deschiderea unei noi secții ATI la Spitalul de Boli Infecțioase, proiect depus încă de anul trecut și rămas până azi fără rezolvare.

”Consumul cel mai mare este cel al pacienților bolnavi de COVID. Terapia Intensivă este singura terapie intensivă non-COVID de la nivelul județului, care acoperă toate urgențele medico-chirurgicale de la nivelul județului, dar și din județele limitrofe. În continuare primim pacienți de la Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea pentru specialitățile care nu există la nivelul acelor județe și le asigurăm tot noi”, a declarat Violeta Șapira, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgență Galați. 

Instalația de oxigen nu are capacitatea necesară pentru a asigura oxigenul tuturor, iar medicii se vad nevoiți sa apeleze la soluții extreme.

”Anumite săli care erau capetele de coloană ale rețelei de oxigen sa nu aibă presiune suficientă să intram în siguranță în operație și a trebuit să sistăm operațiile”, spune și prof. dr. Paul Ichim.

Sursă foto - captură antena3.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.