Poluare cu reziduuri petroliere la marginea unei păduri din Vrancea

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea au anunțat faptul că peste 27 de tone de apă uleioasă, care conţinea şi componente periculoase, au fost deversate la marginea satului Lespezi, comuna Homocea, dintr-un tir care ar fi trebuit să le transporte la un operator specializat pentru tratarea şi neutralizarea unor astfel de deşeuri.

Potrivit vrancea24.ro, povestea ar fi următoarea. Șoferul unei cisterne de transport produse petroliere, cu numere de Bacău, circula pe DN11A, când, la un moment dat, un alt șofer i-a atras atenția că sare lichid din cisternă și se împrăștie pe drum. Atunci, la ieșirea din satul Lespezi spre Podu Turcului, șoferul a tras pe dreapta, la marginea unei păduri, și a început să descarce din încărcătură. A fost văzut de un pădurar care l-ar fi imobilizat, folosindu-se inclusiv de arma din dotare. Explicațiile șoferului au fost zadarnice, acesta nefiind lăsat de pădurar nici măcar să oprească deversarea. Astfel, până la sosirea polițiștilor, s-a mai scurs o cantitate importantă de apă murdară cu reziduuri. Comisarii de mediu au prelevat probe pentru a stabili nivelul de poluare a zonei.

“În cursul zilei de marţi am fost sesizaţi de poliţia Adjud, iar o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Vrancea s-a deplasat la faţa locului, unde am constatat că au fost deversate în sol peste 27 de tone de apă uleioasă dintr-o cisternă. Conform documentelor de însoţire, cisterna era încărcată cu apă uleioasă provenită din procesul tehnologic al combinatului de la Vincon Ghidigeni, care are şi componente periculoase şi care urma a fi transportată la un operator specializat pentru tratarea şi neutralizarea unor astfel de deşeuri, din judeţul Neamţ”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.
“Şoferul spune că a oprit în pădurea de la Lespezi, comuna Homocea, a descoperit care e problema şi s-a gândit să mai dea drumul la robinet pentru a scăpa de cantitatea de surplus de circa 50-100 de litri, ca să poată să etanşeze transportul. În acel moment a fost somat cu pistolul de un pădurar care se afla în zonă să se îndepărteze de cisternă şi spune că nu a mai avut posibilitatea să închidă valva de scurgere, astfel că toate cele 27 de tone s-au scurs în sol”, a mai spus Aurel Cristian.
Din relatările reprezentanţilor autorităţii locale, pădurarul ar fi descoperit în mai multe rânduri suprafeţe extinse de vegetaţie uscată în pădure, ca urmare a deversării în sol a unor substanţe poluante, iar acum a procedat astfel considerând că a surprins un vinovat asupra faptului.
Comisarii Gărzii de Mediu au dispus măsuri imediate la faţa locului pentru limitarea poluării.
“Am dispus măsuri imediate la faţa locului pentru limitarea poluării. Ocolul Silvic s-a angajat să intervină imediat cu nisip, care va fi mai apoi ridicat pentru distrugere, urmând ca autorităţile să se îndrepte pentru recuperarea acestor costuri asupra societăţii care a provocat poluarea”, a precizat directorul Gărzii de Mediu. Zona în care s-a produs deversarea se află la doar câteva sute de metri de intrarea în satul Lespezi.

Potrivit AGERPRES, reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au anunțat că în cauză a fost întocmit dosar penal pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

Sursă foto vrancea24.ro.

Image