Scandal uriaş după dezvelirea unui monument dedicat eroilor din serviciile de informaţii, la Piteşti

Scandal uriaş după dezvelirea unui monument dedicat eroilor din serviciile de informaţii, la Piteşti
Societatea civilă e consternată după ce un monument care aminteşte de torţionarii fostei Securităţi a fost dezvelit în Cimitirul Eroilor din Piteşti (Foto: Agrespress)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un monument comemorativ dedicat eroilor "de pe frontul nevăzut" a fost dezvelit în această săptămână în Piteşti, la iniţiativa Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii. Inevitabil, monumentul a fost legat de amintirea fostei Securităţi, mai ales că Piteştiul a fost, în perioada de început a comunismului în România, locului unui odios experiment de "reeducare", în care deţinuţii policiti erau supuşi unor torturi brutale. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a solicitat îndepărtarea monumentului, considerând că esre dedicat "eroilor" fostei Securități.

Monumentul, în forma unei cruci sculptate, a fost dezvelit miercuri, cu ocazia sărbătorii creştine a Înălţării Sfintei Cruci. Au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN, MAI precum și membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria, informează Jurnalul de Argeş.

„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni.  E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a afirmat, în discursul ţinut la eveniment, col.(r) Dumitru Șovar, președinte ACMRR SRI Argeș, organizatorul evenimentului.

Reacţii dure împotriva acestui monument din Piteşti

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită îndepărtarea monumentului și delimitarea instituțiilor statului de această manifestare considerată cu caracter totalitar, informează TVR. Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României, precizează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc într-un comunicat.

"Cele mai multe decese ale «luptătorilor frontului nevăzut» din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci «brațul armat al partidului», cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului”, și-a argumentat IICCMER solicitarea.

"Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul «front nevăzut» este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv"- a declarat președintele executiv IICCMER, prof. univ. dr. Daniel Șandru.

Și Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, și-a exprimat consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității.

Contestatarii mai notează, consternaţi, că acest monument a fost ridicat tocmai în Piteşti, orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi. "Experimentul Piteşti" a funcţionat între 1949 şi 1952 şi s-a bazat pe umilirea şi torturarea fizică a deţinuţilor politici, în scopul "reeducării", inclusiv pe obligarea acestora să se tortureze reciproc, pentru a descuraja loialitățile de dinaintea încarcerării. Se estimează că aproape 5.000 de oameni ar fi suferit aici în anii respectivi.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image