fbpx

Un „coif istoric” recuperat de poliţiştii argeşeni e, de fapt, o jucărie

 Un „coif istoric” recuperat de poliţiştii argeşeni e, de fapt, o jucărie

Image
Image

Polițiștii argeșeni au descoperit un coif în urma unei percheziții la un bărbat din Ștefănești în luna ianuarie a.c.. La momentul respectiv se credea despre obiect că ar fi un artefact istoric, posibil din secolul al XVIII-lea. Spre surpriza tuturor coiful este, de fapt, o jucărie.

„Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea atunci IPJ Argeș, potrivit jurnaluldearges.ro.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în care s-au făcut cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire. Poliţiștii au descoperit coiful în casa unui bărbat de 55 de ani, din Ștefănești, care și l-a însușit în scopul revânzării pe o platformă de profil. Ulterior, coiful a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș pentru a fi supus unei expertize de specialitate, despre care l-am întrebat pe directorul Cristian Cocea.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a declarant directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea, potrivit sursei citate. „Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a mai explicat Cristian Cocea. Expertiza a fost suportată financiar de Direcția de Cultură.

Sursă foto jurnaluldearges.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!   

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.