fbpx

Încep lucrările pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Târgoviște

Încep lucrările pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Târgoviște

Image
Image

Sistemul de iluminat public din municipiul Târgoviște va fi modernizat din fonduri europene, în cadrul unui proiect de aproximativ 22.000.000 lei, a anunțat primarul Cristian Stan.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat la finalul lunii ianuarie, iar lucrările încep în această lună, termenul de execuție fiind de un an. Pentru proiectul “Eficientizarea energetică a sistemului de iluminat public din municipiul Târgoviște”, administrația locală a accesat finanțare nerambursabilă prin Regio (Programul Operațional Regional 2014-2020), în cadrul Axei prioritare 3 - „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea C – Iluminat public.

“Cu o perioadă de implementare până la 31 ianuarie 2022, aplicația are o  valoarea totală de 21.950.826,32 lei. Din aceștia, peste 18 milioane de lei reprezintă contribuția din Fondul European de Dezvoltare Regională, peste 2,7 milioane de lei vor fi alocate din bugetul de stat, în timp ce cofinanțarea beneficiarului depășește 614 mii de lei”, a anunțat ADR Sud Muntenia.

„Prin acest proiect, se dorește reabilitarea si modernizarea sistemului de iluminat public stradal prin:

- montarea a 3137 de aparate de iluminat bazate pe tehnologia LED;

- implementarea unor sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru trecerile de pietoni, care vor funcționa și pe baza senzorilor de mișcare; aceștia vor comanda creșterea fluxului luminos al aparatelor în momentul în care persoane se angajează în traversarea trecerii de pietoni;

- dezvoltarea unui sistem de management prin telegestiune, care va asigura urmărirea de la distanță a iluminatului (prin dispecerat) și va permite controlul unitar al sistemului de iluminat, precum și controlul individual sau în grup al punctelor luminoase;

- sistematizarea iluminatului în funcție de puteri și tipuri de aparate;

- suplimentarea rețelei de iluminat public, acolo unde este cazul;

Prin implementarea proiectului se va produce o scădere a facturii la energia electrică aferentă iluminatului public de aproximativ 60%, costurile de întreținere a rețelei fiind de asemenea mult mai reduse”, a detaliat primarul Cristian Stan.

Potrivit ADR, în urma implementării proiectului, “locuitorii municipiului vor beneficia de un iluminat public de calitate ce va sigura menținerea ordinii publice și siguranța rutieră, creând totodată un ambient plăcut. Astfel, sursele de energie regenerabilă ce vor fi utilizate și corpurile performante de iluminat a căror intensitate luminoasă va fi reglată prin intermediul unui sistem automat, vor diminua cheltuielile reale de funcționare a sistemului de iluminat public, precum și emisiile de gaze cu efect de seră”.

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.