fbpx

Numărul bolnavilor de TBC din Dâmbovița, de 10 ori mai mare decât media UE

Numărul bolnavilor de TBC din Dâmbovița, de 10 ori mai mare decât media UE

Image
Image

Județul Dâmbovița se află în partea a doua a clasamentului național în ceea ce privește incidența tuberculozei, dar are, totuși, un număr de bolnavi 10 ori mai mare decât media țărilor din Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, caravana mobilă de depistare precoce a bolii a ajuns în județ, unde va rămâne până la finalul lunii martie.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Romanian Angel Appeal  vor folosi, în Dâmbovița, până la finalul acestei luni, caravana mobilă, dotată și acreditată pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

"Caravană mobilă este un cabinet medical mobil dotat cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei, iar asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști și partenerii de la RAA. Echipele proiectului se vor deplasa în comunitățile rurale pentru depistarea activă a cazurilor de tuberculoză, inclusiv a tuberculozei latente, fără simptome de boală. Organizația Romanian Angel Appeal are în responsabilitate activitatea de mobilizare a comunităților din județul Dâmbovița care au prezentat un nivel ridicat de incidență TB în anul 2018, în vederea organizării și derulării operațiunilor de screening TB", au anunțat reprezentanții Consiliului Județean.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”  este implementat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” împreună cu organizația Romanian Angel Appeal  în beneficiul comunităților din județul Dâmbovița și vizează șase  comune unde au fost depistate cazuri de tuberculoză în 2018. Este vorba despre localitățile Cojasca, Brezoaele, Lungulețu, Potlogi, Poiana și Mogoșani.

Autoritățile județene subliniază că acesta este cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătății în Romania în ultimii 30 de ani și marchează cea mai vizibilă componentă publică de luptă împotriva infecției cauzate de bacilul Koch în condițiile în care România este țara din Uniunea European cel mai grav afectată de tuberculoză.

Județul Dâmbovița înregistrează, conform statisticilor Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Tubercurclozei, o incidență de 44.7 îmbolnăviri la suta de mii de locuitori.

Proiectul, care se derulează până în 2023, este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar. De asemenea, inițiativa urmărește optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB  pentru 15.003 de români și include activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală: asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.