Centura ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni va costa aproximativ 111.000.000 de euro

Centura ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni va costa aproximativ 111.000.000 de euro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autoritățile dâmbovițene intenționează să construiască, în partea de nord a județului, o centură ocolitoare comună pentru orașele Pucioasa și Fieni, investiție care va deservi și patru comune din zonă. Drumul va face legătura cu DN 71.

Detaliile proiectului au fost prezentate de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița într-o conferință de presă organizată la finalizarea studiului de prefezabilitate. Potrivit reprezentanților CJ, investiția vizează construirea „Drumului de legătură la DN 71, pentru asigurarea optimizării traficului rutier și accesibilității în zonele urbane ale orașelor Pucioasa și Fieni”, dar care va deservi și comunele Brănești, Glodeni, Moțăieni și Buciumeni. „Este un moment deosebit pentru județul Dâmbovița - lansarea celei de-a doua centuri ocolitoare pentru centrele urbane. Studiul de prefezabilitate este gata. Vom face, în zona de nord a județului, o singură centură ocolitoare pentru orașele Pucioasa și Fieni. Această bretea de ocolire pentru cele două centre urbane este în regim de drum expres și are o importanță majoră pentru nordul județului, pentru județul Dâmbovița și, nu în ultimul rând, pentru România. Orașele și comunele din această zonă sunt sufocate, în prezent, de creșterea traficului pe DN 71. (…)  Trebuie să fluidizăm circulația din zona Pucioasa - Fieni, în interesul locuitorilor din zona periurbană, dar și a tuturor locuitorilor din județul Dâmbovița. Scoatem traficul greu în afara centrelor civice deoarece oamenii trebuie să fie în siguranță zi de zi. Un drum nou în această zonă este semnalul că județul Dâmbovița începe să implementeze un sistem optimizat de drumuri și, în ce privește calitatea, similar traficului național și european”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Dintre cele patru variante de traseu analizate, în urma studiului de prefezabilitate s-a stabilit că va avea lungimea de 15,13 km. “Centura se desprinde din DN 71, în apropierea haltei Scârlența din comuna Brănești, iar ca suprafață desfășurată, vorbim de peste 308.853 m2. Ca suprafață construită, în materie de poduri și pasaje prevăzute în proiect, vorbim de 24.075 m2. Traseul urmărește cursul râului Ialomița, pe lungimea de 15,13 km, cu excepția porțiunii dintre km 7 și km 11, care ocolește comuna Moțăieni. Punctul de intrare, din nou, în centura ocolitoare, este DN 71 - la ieșirea din orașul Fieni, intrarea în comuna Buciumeni. La capetele traseului sunt prevăzute două noduri rutiere cu patru bretele, astfel încât să fie asigurate toate relațiile de deplasare, însă vor fi asigurate și două noduri intermediare: unul care va face legătura cu DC 136, în Pucioasa, și altul care va face legătura cu DN 71, în Fieni. Platforma drumului are o lățime totală de 21,5 m și este compusă dintr-o bandă mediană de 3 m, parte carosabilă de 7 m, benzi de încadrare de câte 1,5 m și acostamente de 3 m. Pentru drumul de ocolire sunt prevăzute 17 lucrări de artă: 9 pasaje, 7 poduri, o punte pietonală. Vorbim aici de poduri care vor traversa râul Ialomița, de pasaje care vor traversa DN 71, dar și un pod peste calea ferată din zonă. Pe fiecare dintre acestea se vor amplasa rețele de iluminat. Suprafețele afectate de drumul de ocolire se ridică la 53,79 ha, acestea fiind împărțite astfel: comuna Brănești - 8,96 ha, orașul Pucioasa - 18,69 ha, comuna Moțăieni - 11 ha, orașul Fieni - 12,55 ha, comuna Buciumeni - 2,6 ha. 16,28 ha sunt în intravilanul localităților, iar 37,51 ha, în extravilanul localităților menționate”, a detaliat Corneliu Ștefan.

Potrivit conducerii CJ, investiția total se va ridica la peste  555.000.000 de lei (aproximativ 111.000.000 de euro), din care aproximativ 273.000.000 de lei (aproximativ 54,6 milioane de euro) pentru partea carosabilă, iar 220.000.000 de lei (adică în jur de 44 milioane de euro pentru poduri și pasaje. Proiectul se va realiza în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Mâine, în cadrul ședinței de consiliu județean, vom supune spre aprobare indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Consiliul Județean a aprobat, deja, la finalul lunii mai, hotărârea privind aprobarea parteneriatului de implementare încheiat între județul Dâmbovița și CNAIR, pentru realizarea obiectivului de investiții, dar și documentația tehnico-economică realizată până acum.

“Realizarea, în zona de nord, a unei centuri ocolitoare va însemna modernizarea traficului rutier la nivel județean, un sprijin major al activității economice la nivel regional și îmbunătățirea substanțială a calității vieții locuitorilor dâmbovițeni”, spun reprezentanții CJ Dâmbovița.

Acces rapid în zona montană și trafic fluidizat spre Prahova

Cu același prilej, conducere CJ a vorbit și despre un alt proiect important în zona de nord a județului, necesar pentru îmbunătățirea accesului în zona montană. “Am scos la licitație construirea unui pod nou la intrare în județ, cu un drum de 2,5 km, care să ocolească satul Glod din comuna Moroieni, adică se urmărește realizarea unui acces rapid către zona montană, către stațiunea de interes național Moroieni - Padina - Peștera, iar astfel vom avea un trafic fluidizat și dinspre județul Prahova. De la ieșirea din comuna Moroieni până unde va începe centura ocolitoare, vom circula pe DN 71; vom realiza această centură ocolitoare, care începe în comuna Buciumeni și se termină în comuna Brănești, tot pe DN 71, iar după 5 km, pe DN 71, vom intra pe centura ocolitoare pentru orașul Târgoviște, care este și prima centură pe care am lansat-o în județul Dâmbovița, ea urmând a se termina în drumul expres Valahia - Găești - Ploiești”, a mai declarat Corneliu Ștefan.

Termen probabil pentru realizarea drumului expres Ploiești - Găești

În ceea ce priveștre drumul expre Ploiești – Găești, și autoritățile din Prahova sunt într-o fază avansată a discuțiilor cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi ai CNAIR privind traseul viitorului drum expres care ar urma să asigure o conexiune rapidă a judeţului către Dâmboviţa şi către autostrada A1. 

Noul drum expres ar urma să pornească din Drumul Naţional 1, iar variantele de conectare sunt fie în Drumul Judeţean 236, în dreptul pasarelei care supratraversează DN 1, asigurând conexiunea prin spatele Carrefour, spre Ploieşti, Valea Teleajenului sau Valea Slănicului, fie în dreptul comunei Păuleşti, la intersecţia dintre DN 1 şi DJ 155, unde CJ vrea să amenajeze un sens giratoriu, fie la intrarea în Blejoi, în dreptul companiei Forja Neptun.

Un termen realist pentru finalizarea acestui proiect nu poate fi mai devreme de 2024, a estimat vicepreședintele Consiliului Judeţean Prahova, Cristian Apostol.

75% din lungimea șoselei este pe teritoriul județului Dâmbovița, iar restul în județul Prahova.

 

 

 

 

Image