CJ Dâmbovița a semnat contractul de finanțare de 450 de milioane de euro de care vor beneficia 52 de localități

CJ Dâmbovița a semnat contractul de finanțare de 450 de milioane de euro de care vor beneficia 52 de localități
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Județean Dâmbovița a anunțat, vineri, semnarea contractului de finanțare pentru proiectul de aproape 450 de milioane de euro, din fonduri europene, privind dezvoltare a infrastructurii de apă-canal, cu 52 de localităţi beneficiare.

Demersul este cel mai important mai important proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Dâmbovița.

Președintele CJ, Corneliu Ștefan, spune că județul se va transforma într-un adevărat șantier, dar va aduce beneficia uriașe în mai mult de jumătate dintre localitățile dâmbovițene. “Serviciile de alimentare cu apă vor cunoaște o îmbunătățire vizibilă. Avem banii necesari pentru a asigura o mai bună alimentare cu apă pentru 121.992 cetățeni dâmbovițeni. Pe lângă alimentarea cu apă și creșterea accesului la acest serviciu public, am avut în vedere și calitatea acesteia. Prin proiect și, de altfel, cum este necesar, apa potabilă livrată va fi controlată microbiologic în permanență. O altă mare problemă căreia îi vom pune capăt prin proiect este cea legată de serviciile de canalizare. 119.886 locuitori vor beneficia de o mai bună tratare a apelor uzate”, a explicat acesta.

2,2 miliarde de lei din fonduri europene

Potrivit reprezentanților CJ, „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița”, ce se va bucura de o finanțare în valoare de 449.874.319 Euro, echivalentul a 2.225.573.245,96 lei, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), prevede reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare în 52 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) - comune, orașe, municipii - și realizarea de investiții complementare în alte nouă localități.

Printre localităţile incluse în acest proiect sunt şi oraşele Târgovişte, Moreni, Fieni, Pucioasa, Răcari.

Proiectul își propune realizarea a 300,5 km de rețea nouă de distribuție a apei potabile și reabilitarea a 59,9 km de rețea de apă. 198 km de conducte de aducțiune extinse și reabilitate. De asemenea, vor fi construire opt stații de tratare nou-construite. Proiectul mai include 11 rezervoare de înmagazinare reabilitate și 17 rezervoare de înmagazinare a apei potabile nou-construite. “În ceea ce privește apa uzată, proiectul se va concretiza în înființarea, dar și extinderea rețelelor de canalizare cu 448 km; realizarea unei conducte colectoare de transfer - refulare sub presiune, în lungime de 133 km; construirea a 2 stații de epurare; extinderea a 7 stații de epurare existente. În plus, vor fi înființate un dispecerat regional SCADA și 18 dispecerate locale”, mai precizează reprezentanții CJ Dâmbovița.

Licitații la foc automat

“De astăzi, trei loturi au fost validate de sistemul de achiziţii publice, sunt vizibile pentru toţi operatorii, aşteptăm operatorii să vină la aceste licitaţii. Şi urmează săptămâna viitoare să pregătim achiziţiile pentru toate localităţile care aveau canalizare şi să scoatem la licitaţie. Le-am spus şi celor de la Compania de Apă, sunt nemulţumit de ritmul achiziţiilor şi sper ca în trei luni să avem toate cele 17 loturi în achiziţie, anul viitor să închidem licitaţiile şi să începem să lucrăm”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

 

Image