Concluziile Avocatului Poporului, la aproape un an de la declararea pandemiei: SJU Târgoviște nu avea proceduri pentru îngrijirea și supravegherea pacienților Covid

Concluziile Avocatului Poporului, la aproape un an de la declararea pandemiei: SJU Târgoviște nu avea proceduri pentru îngrijirea și supravegherea pacienților Covid
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Avocatul Poporului a demarat o investigație la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, după reclamațiile apărute în spațiul public în urma decesului unui pacient internat în stare critică.

Avocatul Poporului a dispus efectuarea unor demersuri scrise la SpitaIuI Judetean de Urgență Târgoviște, Direcția de Sănătate Publică și Consiliul Județean Dâmbovița, prin Biroul teritorial Ploiești al instituției. Ancheta a stabilit, în urma analizării modului în care a fost gestionat cazul pacientului decedat la finalul lunii noiembrie, potrivit celor constatate de DSP, “sunt intervale de timp în care pacienții suspecți și/sau confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 nu sunt supravegheați direct de asistenți medicali”, dar și că “la nivelul unității sanitare nu este reglementată o procedură operațională privind îngrijirea și supravegherea pacienților suspecți/confirmați cu SARS-CoV-2 (contrar dispozițiilor legale)”.

Ca urmare a acestui caz și a concluziilor rezultate în urma anchetei demarate la Târgoviște, Avocatul Poporului i-a cerut managerului SJU Târgoviște să elaboreze proceduri operaționale privind îngrijirea și supravegherea pacienților suspecți/confirmați SARS-CoV-2, respectiv să implementeze și să prelucreze aceste norme cu întreg personalul, în vederea apicării corespunzătoare. O altă recomandare s-a referit la “organizarea unor sesiuni de instruire a personalului medical referitoare la procedurile çi protocoalele privind îngrijirea și tratamentul pacienților suspecți/confirmați SARS-CoV-2 și respectarea acestora de către întreg personalul medical”.

Recomandările continuă cu mențiuni privind necesitatea asigurării “în permanență de personal și auxiliar medical, ținându-se cont de numărul pacienților suspecți/confirmați SARS-CoV-2 internați, pentru asigurarea unei supravegheri corespunzătoare a pacienților”.

Recomandările au fost transmise la începutul lunii ianuarie, cu două luni înainte de împlinirea a un an de la momentul în Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia.

 

 

Image
Image