Image

COS Târgoviște, în atenția italienilor de la Beltrame. Dacă va fi aleasă, investiția va ajunge la 300 de milioane de euro

COS Târgoviște, în atenția italienilor de la Beltrame. Dacă va fi aleasă, investiția va ajunge la 300 de milioane de euro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Este din ce în ce mai clar interesul grupului italian Beltrame față de COS Târgoviște. Reprezentanții companiei care deține și combinatul siderurgic Donalam Călărași au venit în Dâmbovița, pentru discuții privind o viitoare investiție.

Anunțul privind vizita din 23 septembrie a fost făcut de parlamentarul de Dâmbovița Daniel Blaga. “În calitate de parlamentar de Dâmboviţa, dar şi de târgoviştean, îmi doresc ca activitatea Combinatului de Oţeluri Speciale să fie reluată. Vreau ca oamenii să se întoarcă la lucru, să îşi primească salariile, iar societatea să contribuie cu taxe şi impozite la buget.

În ultimele luni, în acest sens am purtat discuţii atât pe plan local şi judeţean, cât şi cu factorii importanţi de la nivel naţional, în ministerul Economiei și Parlamentul României.

Ştim cu toţii că lucrurile la COS Târgovişte nu sunt deloc simple, iar situaţia dezastruoasă a fost creată cu mulţi, mulţi ani înainte şi lăsată moştenire. În primul rând au de suferit angajaţii şi familiile acestora. Pentru ei încerc în continuare să găsesc orice soluţie pentru a aduce aici un investitor serios.

Da, este o veste bună că reprezentanţii Beltrame Group vin la Târgovişte pentru discuţii cu autoritățile locale cu privire la intenția de preluare a combinatului. Şi nu sunt vorbe goale. Vorbim despre un grup puternic care are posibilităţile reale şi interesul pentru a resuscita activitatea COS Târgovişte.

Tot Beltrame Group a fost şi salvarea Combinatului Siderurgic Donalam Călăraşi. Dacă acolo s-a reuşit, sunt şanse reale ca şi la Târgovişte să se întâmple aşa. Nu spun însă că asta se va întâmpla peste noapte şi nici că avem certitudinea acestui final fericit.

Precizez însă că Grupul italian Beltrame activează în industria oţelului de peste 120 de ani şi deţine filiale în Italia, Franţa, Germania, România, dar şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale, date suficiente care mă fac să cred că aceşti investitori ştiu ce au de făcut şi ar putea fi şansa extraordinară de care COS Târgovişte are atâta nevoie”, a transmis parlamentarul, în cursul săptămânii trecute.

La finalul lunii iunie, Tribunalul Dâmbovița a hotărât dizolvarea COS Târgoviște și deschiderea procedurii falimentului.

Sute de noi locuri de muncă

În vara acestui an, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, a anunțat că “investește 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producția de oțel și va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producție va include o oțelărie și un laminor, dar și un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW”. Reprezentanții companiei precizau atunci că au în vedere mai multe locații.

În cazul în care alegerea va fi Târgoviște, pentru Dâmbovița va însemna o investiție uriașă într-un combinat cu o capacitate de producție de aproximativ 600.000 tone pe an de oțel–beton și sârmă laminată. Beltrame estima, cu câteva luni în urmă, că investiția va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, plus 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puțin 800 în faza de construcție ṣi circa 150 în faza de producție.

 

 

 

Image
Image