fbpx

Dezbatere publică privind conceptul de amenajare a zonei turistice Peștera - Padina

Dezbatere publică privind conceptul de amenajare a zonei turistice Peștera - Padina

Image
Image

Consiliul Județean Dâmbovița va organiza în această săptămână o dezbatere publică pe tema notei conceptuale privind amenajarea stațiunii Peștera - Padina.

Zona Peștera - Padina a fost inclusă, în primăvara lui 2018, prin hotărâre de Guvern, pe lista stațiunilor turistice de interes național. "Proiectul strategic de cea mai mare importanță și amploare privind dezvoltarea turismului în județul Dâmbovița este reprezentat de valorificarea zonei Peștera - Padina (de pe raza comunei Moroeni) din Parcul Natural Bucegi. Stațiunea turistică peștera - Padina este prima stațiune care se proiectează în România în ultimii 30 de ani și singura localizată integral într-un parc natural. Etapele principale privind elaborarea documentației de urbanism sunt nota conceptuală, masterplan, plan urbanistic zonal. În prezent ne aflăm la stadiul de finalizare și aprobare a notei conceptuale", au precizat reprezentanții CJ.

Dezbaterea va avea loc pe 3 iulie, de la ora 10.00, la Aninoasa.

Nota conceptuală se referă la un scenariu de dezvoltare pentru o capacitate de primire/cazare de 6.000 de locuri pentru zona în discuție. Printre principalele dotări necesare, inexistente în prezent, au fost identificat necesitatea asigurării transportului între stațiune și gara/autogara care o deservește, asigurarea asistenței medicale permanente și a mijloacelor de transport pentru urgențe medicale, deschiderea unui punct farmaceutic, amenajarea locurilor de promenadă, asigurarea a minimum 30% din locurile de cazare în unități clasificate cu 3-5 stele/ flori, amenajări și dotări pentru relaxare în aer liber, amenajarea de terenuri de joacă pentru copii.

Parțial sunt asigurate, deocamdată, dotări precum rețele de alimentare cu energie electrică, rețele de alimentare cu apă curentă și de canalizare, semnalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și marcarea drumurilor, mai consemnează documentul.

Dezbaterea este organizată după ce, chiar săptămâna trecută, CJ Dâmbovița a găzduit și ședință a grupului de lucru interinstituțional privind realizarea pârtiei de schi Cocora din stațiunea Peștera- Padina.

 „Încă de la momentul primelor discuții pe care le-am avut cu cei de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București, instituția cu cea mai mare competență și expertiză academică din România, le-am cerut să nu facem acolo o stațiune kitch. Astăzi, când vorbim, avem un traseu de pârtii care trebuie să mai suporte niște modificări. (...) Avem pentru această zonă niște obiective investiționale. Am semnat contractele pentru Centrul Salvamont, care va trebui să intre urgent în reparații și, de asemenea, după ce se va termina partea de proiectare, centrul multifuncțional care va fi edificat pe actualul amplasament de la Piciorul Babelor. De asemenea, avem în derulare investițiile pe ceea ce înseamnă alimentarea cu energie electrică la Podul cu Florile și protecție a versantului de unde se rostogoleau bolovanii. Avem în faza de fișă de proiect pârtia de schi, în valoare de 15 milioane de euro, și o altă fișă de proiect pentru refacerea celor două tabere, în valoare de 3 milioane euro. Lucrăm la un proiect legat de drumul alternativ de la Moroeni, DJ 714, și vom vedea dacă vom putea obține finanțare prin Compania Națională de Investiții sau Ministerul Transporturilor”, a spus Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean.

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.