Doi turiști au fost recuperați de salvamontiști, duminică seară, după ce s-au rătăcit în Masivul Leaota

turiști care s-au rătăcit Leaota salvamont
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Salvamontiștii din Dâmbovița au intervenit, aseară, în Masivul Leaota, pentru recuperarea unor turiști care s-au rătăcit pe viscol și întuneric.

“Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Dâmbovița pentru salvarea a doi turiști în masivul Leaota surprinși de înrăutățirea vremii și în imposibilitate de se mai orienta. In acest moment în zona este viscol puternic, ceata, lapoviță, ninsoare și s-a întunecat” este anunțul inițial făcut de Dispeceratul Național Salvamont.

Ulterior, sursa citată a menționat că turiștii au fost recuperați în siguranță:

“Acțiune încheiată cu succes. Salvamontiștii au reușit sa ajungă la cei doi în jurul orei 21 și să îi coboare de pe munte, în jurul orei 23.30,  într-o zona de unde au putut fi preluați cu mașina.

Acțiunea a fost la limită, vremea nefavorabila și temperaturile scăzute din timpul nopții constituind un real pericol pentru cei salvați și salvatori”.

UPDATE 

"Echipa Salvamont Salvaspeo Dambovita aflata la Baza de salvare montana Pestera a fost alertata in data de 22 ianuarie 2023 in jurul orei 15:40, sa intervina in sprijinul a doi turisti din Brasov.

Date fiind conditiile meteo nefavorabile (ninsoare, vant, ceata), stratului nou de zapada depus si vizibilitatii scazute odata cu lasarea intunericului acestia s-au abatut de la traseul marcat, necesitand interventia prompta a salvatorilor.
 
Echipa de prim raspuns, formata din doi salvatori montani, a pornit catre zona specificata de turisti (muntele Rateiu, Masivul Leaota), alegand cel mai rapid traseu. Din cauza intemperiilor si a stratului de zapada depus, acestia au ajuns la victime in jurul orei 21:00. Ceata deasa si vantul puternic puteau sa fie fatale pentru cei doi turisti daca nu erau gasiti la timp, acestia nu aveau nici o sansa sa supravietuiasca pana dimineata.
 
Actiunea de salvare s-a incheiat la 23:30 cand cei doi impreuna cu salvatomontistii au ajuns la cabana Bratei unde aveau parcat autoturismul.
 
Specificam faptul ca turistii nu aveau afectiuni medicale, erau extenuati, deshidratati si speriati, dar odata cu vederea salvatorilor starea lor s-a schimbat in bine. Pe intreg parcursul operatiunii de cautare/salvare, echipa de salvatori a mentinut permanent legatura cu ei.
 
Ii rugam pe turiştii ce doresc sa ajunga în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor si conditiile meteo", a transmis, luni dimineață, Salvamont Salvaspeo Dâmbovița, avertizând și că, în zona montană a județului, în următoarele zile este un pericol ridicat de producere a avalanșelor.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

 

Image