Două spitale din Dâmbovița, nou introduse pe lista unităților de suport, pentru tratarea pacienților infectați sau suspecți de infectare cu COVID-19

Două spitale din Dâmbovița, nou introduse pe lista unităților de suport, pentru tratarea pacienților infectați sau suspecți de infectare cu COVID-19
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministrul Sănătății a inclus, prin ordin, pe lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-Cov-2 și Spitalul Orăşenesc Găeşti, dar şi Secţia Recuperare Medicală a Spitalului Municipal Moreni. Propunerea a fost înaintată de DSP Dâmbovița.

"Propunerea ca Spitalul Orăşenesc Găeşti (cu excepţia Compartimentului de Primiri Urgenţe, radiologie, farmacie, dispensar TBC şi ambulatoriul de specialitate) să devină spital suport COVID, a fost fundamentată prin necesitatea asigurării condiţiilor de tratare sub supraveghere medicală, a pacienţilor confirmaţi SARS - CoV - 2, forme asimptomatice şi uşoare, precum şi prin faptul că structura funcţională a acestuia, nu permite acordarea simultană a asistenţei medicale în regim de spitalizare continuă a pacienţilor COVID şi a pacienţilor non COVID, prin desemnarea parţială a unor secţii/compartimente destinate exclusiv bolnavilor confirmaţi pozitiv SARS- CoV- 2. Personalul Spitalului Orăşenesc Găeşti a fost dezinformat că activitatea compartimentului de primiri urgenţe va fi suspendată, fiind dirijată într- un corp similar celui de triaj epidemiologic, amplasat la intrarea în unitate, fapt cu care Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa nu poate fi de acord. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au analizat structura funcţională a Spitalului Orăşenesc Găeşti şi au stabilit că se pot asigura circuite funcţionale separate pentru CPU, laborator de radiologie şi imagistică şi ambulatoriul de specialitate, aflate la parterul clădirii, cu intrări separate atât pentru CPU cât şi pentru radiologie şi ambulatoriu şi în acest sens va emite aviz favorabil pentru noua structură.

Menţionăm că pacienţii COVID vor fi investigaţi radiologic la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte", potrivit unui comunicat al DSP Dâmbovița.

Reprezentanții instituției a identificat circuitele epidemiologice funcţionale necesare în vederea desfăşurării activităţii medicale suport COVID, astfel încât riscul de contaminare să fie eliminat. Printre măsurile adoptate se numără desemnarea zonei verzi destinate accesului şi odihnei personalului medical dedicat, stabilirea zonei galbene destinate echipării/dezechipării personalului medical la intrare/ieşire/în /din zona roşie și a zonei roșii, destinate exclusiv pacienţilor pozitivi.

"Ca şi la celelalte unităţi sanitare suport COVID din judeţul Dâmboviţa, tratamentul pacienţilor COVID - pozitivi, forme uşoare sau asimptomatice, va fi stabilit în baza unui protocol încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte şi Spitalul Orăşenesc Găeşti, protocol ce va fi avizat de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa. În baza acestui protocol, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, prin medicii specialişti boli infecţioase şi pneumologie, va evalua fiecare pacient stabilind schema de tratament, urmând ca la nivelul Spitalului Orăşenesc Găeşti, personalul medical să supravegheze evoluţia bolii, conform unor criterii stabilite clar de Ordinul M.S. nr.555/2020. Acelaşi ordin stabileşte că asistenţa medicală a pacienţilor COVID forme asimptomatice şi uşoare, poate fi asigurată cu medici de alte specialităţi decât boli infecţioase, medici rezidenţi sau medici voluntari de orice specialitate, supervizaţi de medici infecţionişti, cu obligaţia asigurării supravegherii asistenţei medicale timp de 24 h", a mai informat DSP Dâmbovița.

 

 

Image