Examenul trichineloscopic poate fi efectuat la prețul de 20 de lei, în cabinetele din Dâmboviţa

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

DSV Dâmbovița a emis o informare pentru cetățeni, îndemnându-i să nu consume carne și preparate din carne de porc înainte de efectuarea trichineloscopic.

Reprezentanții Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița au anunța că examenul în scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis poate fi efectuat în cabinete din Târgoviște (Pavcom - dr. Florin Mihai și dr. Dan Chisălău), Pucioasa (dr. Emilia Patraulea și dr. Nicușor Băjenaru) și Titu (dr. Silvia Pop), inclusiv în zilele de sâmbătă, până la ora 18.00, iar duminica, în intervalul 8.30 - 14.00.

De asemenea, în localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic poate fi efectuat la nivelul circumscripțiilor sanitar-veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

"Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea. Tariful perceput pentru examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc este de 20 lei. Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilierii diafragmatici, musculatură intercostală). Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea mărcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic", au transmis reprezentanții DSVSA Dâmbovița.

Aceștia au reamintit și că este interzis transportul de porci vii, carne proaspătă sau preparate din carne, destinate consumului propriu, provenite din gospodăriile populației situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană. Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine  au obligația de a anunța medicului veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

"Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane necunoscute, care nu pot dovedi proveniența cărnii și a produselor din carne. În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, cât și după, DSVSA Dâmbovița organizează acțiuni de control în toate unitățile de producție, depozitare și comercializare produse de origine animală și nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare, a trasabilității, a calității produselor comercializate impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare, precum și controale în trafic împreună cu reprezentanții IPJ Dâmbovița", au mai precizat reprezentanții DSVSA.

 

Image