fbpx

Focar de pestă porcină africană confirmat aproape de Târgoviște

Image
Image

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, cu o zi înainte de Crăciun, în județul Dâmbovița. Boala a fost confirmată într-o exploataţie non-profesională aparţinând Mănăstirii Viforâta din comuna Aninoasa, a anunțat Prefectura, menționând că imediat a fost planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate decizia de plasare sub supraveghere şi de informare a cetăţenilor.

"S-a luat măsura uciderii porcinelor din exploataţia afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi Aninoasa, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarului. De asemenea, tot în cadrul şedinţei a fost adusă la cunoştinţă confirmarea a noi cazuri de pestă porcină africană, la porcul mistreţ, pe raza următoarelor fonduri de vânătoare: 28 Finta-2 cazuri, 13 Runcu-1 caz, 23 Ocniţa-1 caz", au mai transmis reprezentanții Prefecturii Dâmbovița.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, autoritățile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , dar ea are un puternic impact la nivel economic şi social.

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.