fbpx

Focar de pestă porcină africană confirmat într-o localitate dâmbovițeană chiar la granița cu Prahova

Image
Image

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeul Dâmbovița s-a reunit, sâmbătă, în ședință de urgență, după ce pesta porcină africană a fost confirmată în satul Ciocănari din comuna dâmbovițeană Niculești.

"Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 06.07.2019, ora 09.00, ca urmare a confirmării la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în două gospodării din localitatea Niculeşti, satul Ciocănari. A fost adoptat, în cadrul şedinţei, planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de stingere a focarului", precizează Prefectura Dâmboviţa, într-un comunicat de presă.

Ca urmare a confirmării focarului, autoritățile au decis uciderea porcinelor din gospodăriile afectate, dar și supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie şi instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţii.

"Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social", au mai transmis reprezentanții Prefecturii Dâmboviţa.

Localitatea afectată se află la hotarul dintre Dâmbovița, Ilfov și Prahova, la doar câțiva kilometri de satele prahovene Ologeni și Tătărăi.

Acesta este al doilea focar de pesă porcină confirmat în Dâmbovița în decurs de o săptămână, după cel apărut la Lungulețu. Încă din 29 iunie, acolo s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Autoritățile din Prahova sunt în alertă nu numai din cauza focarelor apărute în județul vecin, ci și după descoperirea unor cadavre de porci și porci mistreți. În aceste cazuri, DSV așteaptă rezultatele analizelor care să arate dacă animalele au murit din cauza pestei porcine africane sau din altă cauză.

Citiți și:  Doi mistreţi şi cinci porci domestici, găsiţi morţi, în Prahova, în ultimele zile. DSV aşteaptă analizele de laborator

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.