O echipă de elevi de la C. N „I. Văcărescu” Târgoviște reprezintă România la Summit-ul european al tineretului, dedicat climei

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un grup de elevi ai Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” va merge, în martie, la Bruxelles, pentru a participa din partea României la un Summit european al tineretului pe tema schimbărilor climatice.

Pe parcursul lucrărilor, elevii vor juca rolul unor reprezentanți ai unui sector industrial, ai unei industrii sau ai unui grup de țări, purtând negocieri cu scopul de a formula recomandări pentru combaterea schimbărilor climatice. Potrivit informațiilor furnizate de Reprezentanța Comisiei Europene în România, manifestarea, e organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE), se va desfășura după modelul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice(link is external) (COP).

"Tineri din întreaga lume iau atitudine pentru a salva planeta, iar CESE îi ascultă. Manifestarea emblematică a Comitetului pentru tineri, Your Europe, Your Say! («Europa ta, părerea ta!») (YEYS), va avea loc la 19 și 20 martie 2020; elevi din 33 de licee din toată Europa se vor întruni pentru a dezbate cele mai potrivite moduri de a proteja mediul, sub sloganul «Clima noastră, viitorul nostru!»", au explicat oficialii Reprezentanței.

Echipa de elevi din Târgoviște se va alătura altor 32 de grupuri de liceeni, selectate prin tragere la sorți, la Bruxelles. "A fost selectată câte o instituție de învățământ din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE și din cinci țări candidate (Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia). Trei elevi în vârstă de 16‑18 ani, însoțiți de un profesor, vor reprezenta fiecare școală. Aproape 800 de licee și‑au depus deja candidatura pentru ediția de anul viitor", au mai precizat oficialii CE.

Manifestarea este organizată cu scopul de a da cuvântul tinerei generații pentru a-și expune ideile cu privire la modul în care putem înfrunta criza climatică actuală, ajungând, astfel, mai aproape de atingerea obiectivului neutralității din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Sub supravegherea și îndrumarea tinerilor moderatori, elevii vor discuta propunerile înaintate, urmând modelul unei conferințe a părților (COP) de la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

În cadrul aceleiași manifestări, elevii se vor întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale de tineret, care îi vor ajuta să își transpună ideile și propunerile în recomandări concrete. CESE va prezenta aceste recomandări factorilor de decizie din domeniul politicii de mediu de la nivel mondial, care vor fi, apoi, discutate în cadrul unor conferințe pretutindeni în Europa, pe tot parcursul anului.

 

 

 

Image