O femeie de 53 de ani din Dâmboviţa este internată la spital cu botulism, după ce a consumat mâncare conservată preparată în gospodăria sa, informează, joi, Spitalul Judeţean Târgovişte.
"În data de 13 mai 2025, o femeie în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgenţă în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicaţii alimentare grave. Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat iniţial greaţă, vărsături şi dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie", precizează Spitalul Judeţean Târgovişte potrivit stirileprotv.ro.
Conform unităţii medicale, în scurt timp, starea femeii s-a agravat (la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome), aceasta dezvoltând vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară şi dificultăţi la înghiţire - semne neurologice caracteristice botulismului, o afecţiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Suspiciunea de botulism a fost ridicată rapid de medicii infecţionişti, pe baza simptomatologiei, cât şi a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.
Sursă foto https://dambovitanews.com/