Peștera Ialomicioara și DJ 714, închise după viitura din Bucegi

Transbucegi, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania, afectat de viitura
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița s-a reunit, marți seară, pentru adoptarea unor măsuri imediate, ca urmare a problemelor cauzate în Bucegi de fenomenele meteo din ultimele 48 de ore.

UPDATE

*****

Astfel, CJSU a decis solicitarea unor sume de bani din fonduri la dispoziția Guvernului în vederea refacerii obiectivelor afectate în zona montană a județului Dâmbovița, respectiv o porțiune de 200 m a DJ 714, un pod care face legătura cu zona de camping de la Zănoaga și podul către zona Horoabe. În zonă vor fi montate panouri rutiere de avertizare în vederea interzicerii deplasării pe drumul afectat DJ 714, închis circulației publice.

CJSU a mai decis și închiderea temporară a Peșterii Ialomicioara.

Urmările viiturii de marți dimineață

"Ca urmare a ploilor abundente ce au avut loc, în această dimineață, în jurul orei 4:00 s-a produs o viitură în zona cabanei Zănoaga pe drumul județean 714. Aceasta s-a produs în apropierea unui camping în care se aflau aproximativ 60 de persoane, adulți și copii, care nu au fost afectați și nu au avut nevoie de sprijin, având în permanență posibilitatea de a se autoevacua la nevoie.
De asemenea, pe DJ 714, în zona Cheile Tătarului, drumul a devenit impracticabil surpându-se pe o suprafață de aproximativ 50 de metri. Pentru evitarea producerii unor accidente, s-au dispus măsuri pentru avertizarea populației privind accesul pe acest drum, închis circulației publice.
Tot ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, pe DJ 714 A în dreptul carierei Lespezi, pârâul Brătei a ieșit din matcă și drumul a fost temporar blocat de aluviunile aduse de apă. Ca urmare a intervenției autorităților publice locale, în acest moment, drumul este practicabil.
Un alt punct afectat de resturile lemnoase aduse de râul Ialomița este podul metalic peste care se face accesul în zona Horoabe", au detaliat reprezentanții Prefecturii.

 

Salvamont: "Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă"

“În ultimele 24 de ore, vremea a fost destul de capricioasă și în zona dâmboviţeană a masivului Bucegi, ploi torențiale și o viitură în zona Zănoaga. Potrivit meteorologilor și în următoare 24 de ore, ne vom confrunta cu instabilitate atmosferică accentuată.  De  la un interval orar, la altul  se poate schimba avertizare meteorologică. Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă”, a transmis și Salvamont Dâmbovița.

Sfaturi pentru turiști

Salvamontiștii au formulat și o serie de recomandări pentru turiștii care plănuiesc să pornească pe traseele din Bucegi:

>>> Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil

>>>  Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase.

>>>  Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont.

>>> Calculați timpul necesar parcurgerii traseului în  funcție de pregătirea dumneavoastră.

>>>  Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților .

>>>  Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.

>>> Nu uitați că, la munte, vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.

>>> Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și pungă pentru gunoi.

>>> Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile.

>>>  Evitați să plecați singur la drum, recomandabil, în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona.  Informați cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în Registrul de trafic al turiștilor.

 >>> Un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă, ieșitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viața.

>>>  Nu uitați să vă informați din timp despre telefoane utile, cereți informații Salvamontului din zonă apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725826688 (0SALVAMONT).

>>> Priviți periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmării prezența sau absența semnalului și țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal.

>>>  Instalați aplicația „Apel 112” al STS România şi aplicaţia 0SALVAMONT pentru a putea fi localizați cu precizie, astfel reducând considerabil timpii de intervenție.

>>> Telefoane utile:

Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa 0726686685

Dispeceratul Naţional Salvamont 0725826668 ( 0salvamont) pentru informaţii şi recomandări privind zona montană

112 pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.

 

Sursa foto: Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

 

Image