Plan de măsuri pentru monitorizarea urșilor din zona Moroieni

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Numărul mare de urși din Bucegi creează probleme și în Dâmbovița, unde autoritățile au trecut la un nou plan pentru monitorizarea animalelor sălbatice. Problema a fost discutată, zilele trecute, la nivelului Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În ședința CJSU, la care a participat și un reprezentant al Asociației Cinegetice DACIA, au fost analizate aspectele semnalate de către Primăria Comunei Moroieni în cursul lunii iulie și au fost stabilite măsurile ce se impun în situația producerii unor incidente generate de animale sălbatice, în special de urși.

Prefectura Dâmbovița a anunțat că autoritățile au decis monitorizarea, de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, a zonelor în care a fost semnalată prezenţa urşilor, dar și derularea unei campanii de informare a cetăţenilor din zonele respective, de către primării, cu privire la pericolul pe care îl reprezintă prezenţa urşilor.

Totodată, autoritățile județene au decis să înceapă discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor cinegetice/ de vânătoare pentru identificarea exemplarelor de urşi care şi-au făcut apariţia în zonele respective.

În următoarea perioadă, va fi întocmită și documentaţia necesară, de către reprezentanţii asociaţiilor cinegetice / de vânătoare, pentru obţinerea aprobării de la Ministerul Mediului în vederea relocării sau uciderii exemplarelor de urşi care generează incidente în zonele respective.

Pe durata vacanței, Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița va monitoriza și taberele de copii din zona montană, pentru prevenirea unor incidente care ar putea fi cauza de prezența urșilor în zona acestora.

"Având în vedere prevederile legale, persoanele păgubite au formulat sesizare către Primăria Moroieni, în scopul întocmirii dosarelor de despăgubire. Cu privire la pericolul pe care îl reprezintă prezența urșilor în proximitatea gospodăriilor, solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor în vederea evitării unor incidente care ar putea să le pună în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea sau bunurile acestora”, au mai transmis reprezentanții Prefecturii Dâmbovița.

 

Image
Image