Polițiștii din Dâmbovița, instruiți cu privire la eliberarea ordinelor de restricție în cazurile de violență domestică

Polițiștii din Dâmbovița s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu conducerea IJP, dar și ai altor instituții județene, pentru discutarea noilor aspecte legislative legate de modul în care pot fi gestionate cazurile de violență în familie.

Pe lângă reprezentanții IJP Dâmbovița, la întâlnire au luat parte și cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Dâmbovița și ai Direcției de Asistență Socială Dâmbovița.

IJP Dâmbovița a anunțat că în cadrul activității, au fost discutate aspecte privind violența în familie și noile prevederi legislative în domeniul emiterii ordinului de protecție provizoriu, fiind dezbătute subiecte și pentru clarificarea aspectelor privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică.

Discuțiile s-au derulat în contextul în care, începând din 28 decembrie, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima poate fi pusă sub protecție imediat și nu mai este expusă riscului până la emiterea unui astfel de document de către judecător.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua inclusiv măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Agresorul poate fi chiar evacuat temporar din locuință, caz în care  i se oferă mai întâi timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 

 

 

Image
Image
Image