Problemele SJU Târgoviște, principala provocare pentru autoritățile județene

Problemele SJU Târgoviște, principala provocare pentru autoritățile județene
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Încă de la începutul săptămânii trecute, pe lângă verificările efectuate de inspectori de la Ministerul Sănătății, conducerea Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, a cerut autorităților din Dâmbovița, cu competențe în domeniu, să efectueze de asemenea controale în unitățile spitalicești. Mesajul a fost transmis în contextul tragediei petrecute la Piatra Neamț, unde 10 oameni au murit într-un incendiu izbucnit la secție ATI a Spitalului Județean Neamț. Suplimentar, având în vedere actualul context epidemiologic, CJ are în vedere și situația Sanatoriului TBC Moroeni.

Apelul președintelui CJ Dâmbovița a fost îndreptat către Prefectura și DSP, instituții cărora Corneliu Ștefan le-a cerut să sprijine conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, "pentru a verifica toate instalațiile, din tot spitalul, nu doar de la secția ATI".

„Terapia Intensivă Covid-19 de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște este o secție nou-creată, în compartimentul Ortopedie, ea beneficiază de o instalație de oxigen nouă, de instalație electrică nouă, ambele realizate de firme acreditate, care au realizat probe la darea în funcțiune, deci din acest punct de vedere stăm foarte bine. Totuși, trebuie să atrag atenția asupra faptului că această creștere semnificativă a numărului de pacienți pozitivi a dus la creșterea consumului de oxigen la nivelul spitalului, de aproximativ trei ori față de anul trecut, ceea ce determină un grad crescut de periculozitate în efectuarea actului medical. Stăm toți cu un stres maxim, însă s-au luat toate măsurile de siguranță și precizez că, în anul 2019, la nivelul SJUT s-au efectuat lucrări de modernizare a instalațiilor electrice, în special la secția Recuperare, unde are loc îngrijirea pacienților și suspecților Covid-19. A fost schimbat în totalitate panoul electric, inclusiv de la sediul central, unde se află și secția de ATI non-Covid. Trebuie spus că toate aparatele de la ATI Covid sau non-Covid funcționează absolut non-stop, fără pauză, locurile fiind limitate, iar numărul de pacienți foarte mare”, a subliniat și managerul SJUT, Claudiu Dumitrescu.

"În ceea ce privește Consiliul Județean Dâmbovița, în acest an, pentru cheltuieli de funcționare, a alocat suma de 1.239 mii lei, bani care au fost utilizați pentru materiale, echipamente de protecție și medicamente în perioada stării de urgență și, tot din bugetul CJD, eșalonat - diferența de 4.739.210, sumă pe care SJUT a cheltuit-o în această perioadă. Totodată, s-au virat către unitatea dâmbovițeană și alte sume, reprezentând investiții pentru refacerea instalațiilor tehno-termice din centrala termică, în valoare de 321.300 lei, și cota de 10% din partea CJD - pentru achiziționarea de aparatură medicală în valoare de 207.168 mii lei. Până la finalul anului, vom mai vira către SJUT, pentru cheltuieli de funcționare, 30 mii lei; după discuțiile pe care le-am avut de când am preluat mandatul de președinte, am sprijinit spitalul județean cu 70 de paturi, așa cum am anunțat. În maxim o săptămână sper să înlocuim corturile din curtea spitalului cu containere încălzite, pentru toți dâmbovițenii care vor avea probleme în această perioadă. (…) Din partea CJD există toată deschiderea pentru SJUT; vom sprijini toate solicitările pe care actuala conducere le-a înaintat și le va înainta către noi și ne vom da tot concursul în această perioadă dificilă pentru noi toți”, a declarat președintele Consiliului Județean.

De asemenea, autoritățile au în vedere situația Sanatoriului TBC de la Moroeni, aflat în subordinea SJU. Pentru acesta există un proiectului amplu de reabilitare, consolidare și modernizare, în vederea valorificării și transformării acesteia într-un centru regional pentru tratarea afecțiunilor pulmonare grave. Până atunci, înă, trebuie depășită actuala perioadă. "Vreau să ținem cont de faptul că proiectul de reabilitare a acestui spital este unul vechi, de 15 ani. Vom face tot posibilul ca în 2021 să găsim fondurile necesare, astfel încât el să redevină ce a fost odată - un centru regional, național, pentru pacienții cu tuberculoză. Ideal ar fi să revenim la ce am fost, să găsim sursa de finanțare pentru a relua lucrările anul viitor și să populăm acest amplasament, să trimitem pacienți către acest spital, nu în Prahova sau în Argeș", a declarat președintele CJ Dâmbovița, în timpul unei vizite de lucru la Moroeni.

Acesta a spus că, de la preluarea mandatului, cea mai mare problemă cu se confruntă este situația Spitalul Județean de Urgență. "Cel mai important este să depășim această iarnă, să rămână spitalul deschis și să gestionăm cât mai bine criza Covid-19", a mai declarat Claudiu Ștefan.

        

 

 

Image