Proiect record, în valoare de peste 120.000.000 de lei, pentru modernizarea sistemului de transport public în municipiul Târgoviște

Proiect record, în valoare de peste 120.000.000 de lei, pentru modernizarea sistemului de transport public în municipiul Târgoviște
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Primăria Târgoviște a semnat, joi, contractul pentru finanţarea europeană destinată proiectului „Îmbunătățirea transportului public urban prin achiziționarea de vehicule ecologice, construirea infrastructurii necesare transportului, modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transport public în municipiul Târgoviște”.  Potrivit primarului Cristian Stan, proiectul, în valoare de 122.743.134,13 lei, este cel mai mare din istoria municipiului.

"Reamintim că administraţia locală târgovişteana a finalizat licitaţia de achiziţie a celor 28 de autobuze, reprezentând prima etapă a procesului de modernizare a transportului public local din oraşul nostru. În cea de-a doua etapă, vor fi achiziţionate încă 12 autobuze. Astfel, modelul Mercedes-Benz Citaro Hybrid, votat autobuzul anului 2019, reprezintă noul vehicul care, începând din acest an, va oferi târgoviştenilor condiţii excelente de transport. Semnarea efectivă a contractului de furnizare dintre Primăria Târgovişte şi Mercedes – Benz România se va realiza în următoarele zile", a transmis edilul.

Proiectul de modernizare a transportului public din Târgoviște este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. "Vor fi autorizate investiții prin care 28 de autobuze tip hibrid vor fi introduse în transportul public de călători, vor fi construite trei stații de capăt de linie, în timp ce alte 28 de stații vor fi modernizate. Concomitent cu aceste intervenții, vor fi realizate lucrări de amenajare a spațiului verde pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați și de asigurare a infrastructurii deplasărilor cu mijloacele nepoluante, prin modernizarea trotuarelor și instalarea unui sistem de rasteluri pentru biciclete. Finalizarea acestor lucrări va conduce la creșterea numărului de accesări a transportului în comun, la reducerea numărului de utilizări a autoturismelor personale, precum și la îmbunătățirea spațiului urban", a anunțat ADR Sud Muntenia. Potrivit sursei citate, din valoare totală, aproximativ 96 de milioane de lei constituie contribuția din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), peste 14 milioane de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, cofinanțarea eligibilă asigurată de beneficiar depășește două milioane de lei, în timp ce aproximativ 10 milioane de lei reprezintă valoarea cheltuielilor neeligibile. Proiectul trebuie implementat până la 30 septembrie 2023.

"Concret, vor fi achiziţionate autobuzele amintite, vor fi realizate 28 de staţii de călători de traseu, 3 staţii de capăt de traseu, un depou pe strada Calea Ialomiţei şi vor fi reabilitate străzi în lungime de 5,4 km (bulevardele Mircea cel Bătrân şi Regele Carol, străzile Lt. Stancu Ion, Gării, precum şi pasajul peste calea ferată pe DN 72), vor fi implementate sisteme integrate de management al transportului public. Achiziția de lucrări va fi lansată luna aceasta. Toate staţiile şi mijloacele de transport vor fi monitorizate video, vor avea sisteme de informare pe bază de panouri în tehnologie LED, va fi implementat în plus şi un sistem de management flotă, cu aplicaţii multiple. Cele 3 staţii de capăt de traseu vor fi prevăzute cu sala de aşteptare, info-point, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi, o cameră mama şi copilul, sistem de ticketing, cel puţin 30 de locuri de parcare, inclusiv pentru taxi şi persoane cu dizabilităţi. În afară confortului deosebit pe care noul sistem de transport public local îl va oferi târgoviştenilor, costurile de operare vor scădea la 1/3 din cele actuale, iar emisiile de dioxid de carbon vor fi drastic reduse. Aceste avantaje vor determina posibilitatea acordării unor gratuităţi la transportul în comun cât mai multor categorii de oameni, dar şi un tarif foarte rezonabil pentru acest serviciu", a detaliat Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

 

 

Image
Image