Proiecte de sute de milioane de lei, în Dâmbovița, prin Ministerul Dezvoltării

proiecte Dâmbovița Ministerul Dezvoltării
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Cseke Attila, a făcut săptămâna trecută o vizită în județul Dâmbovița. Acesta a prezentat și un bilanț al proiectelor din județ derulate prin Ministerul Dezvoltării și a celor aflate în curs de contractare.

În Dâmbovița, “legat de investițiile derulate prin Ministerul Dezvoltării, sunt în curs de implementare 30 de obiective prin Compania Națională de Investiții, în valoare de 184,3 milioane lei, săli de sport, baze sportive, lucrări de primă urgență. De asemenea, sunt în curs de contractare investiții pentru 12 obiective, în valoare de 102,9 milioane lei. În ceea ce privește PNDL I și II, județul Dâmbovița a avut alocate proiecte în valoare de 1,1 miliarde lei, din care au fost decontate 941 milioane, și aici am felicitat autoritățile locale pentru că, făcând o comparație, nu toate județele au decontări atât de avansate. Asta înseamnă că au avansat, le-au urmărit, iar execuția lucrărilor este în grafic. Din 421 de obiective, 302 sunt finalizate prin acest tip de finanțare”, a punctat ministrul.

Acesta a anunțat și cum sunt privite propunerile din județ la București, acolo sunt împărțiți banii din PNI.

„Am profitat de oportunitatea de a avea 105 proiecte mature pe investiții de racordare la rețelele de gaze naturale, proiecte care au fost evaluate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar care nu au prins finanțare, astfel încât aceste 105 proiecte, pe baza ordonanței, vor fi preluate în Programul Național de Investiții «Anghel Saligny». Sunt și două comune din județul Dâmbovița; este meritul lor, al comunităților locale, ale căror proiecte vor fi preluate; este vorba despre comuna Conțești și comuna Voinești, cu o finanțare totală de 67 de milioane de lei, prin care ele vor putea să se racordeze la rețeaua de gaze naturale, evident cu branșament de către beneficiarii finali - locuitorii acestor comune. Din acest moment, Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» are un cadru financiar stabilit și vom trece la prioritizarea în prima etapă, pe județe, a investițiilor. Pentru acest lucru vom folosi și criterii specifice de infrastructură locală, adică vom lua în considerare procentul, nivelul de dezvoltare al fiecărui județ, pe UAT-uri, astfel încât să încercăm să acordăm finanțări acolo unde este necesar un anume tip de investiție. Ca să înțelegeți despre ce este vorba, vă dau două cifre în ceea ce privește populația deservită de rețeaua de apă. Astăzi, în România, la nivel național, avem 27,7% din întreaga populație; pentru județul Dâmbovița, acest indicator este 28,26% - puțin mai mare decât media națională, adică nevoia este mai mare aici. Mai edificator este la canalizare, unde 44% din populație nu e deservită de rețele de canalizare la nivel național; pentru județul Dâmbovița, acest indicator este de 71,32%, ceea ce arată o nevoie mai mare pe acest segment de investiții.

Acești indicatori vor fi avuți în vedere la prioritizarea pe județe, astfel încât să putem să acordăm finanțare mai mare unde este nevoie mai mare de un anumit tip de investiții”, a subliniat ministrul.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

 

 

Image