fbpx

Reclamații, la Târgoviște, cu privire la lucrările din apropierea Mănăstirii Stelea

Image
Image

Rămășițe omenești au fost scoase la lumină, joi dimineață, în zona centrului istoric al municipiului Târgoviște, în timpul unor săpături arheologice.

În zonă au loc lucrări pentru descărcarea arheologică, urmând ca pe terenul respectiv să fie ridicată o clădire de birouri.

După descoperirea de joi dimineață, reprezentanții Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște au anunțat că " în timpul cercetării arheologice de la adresa str. Stelea nr.3, au fost relevate o parte dintre fundațiile clădirilor demolate, apărând, în secvențe stratigrafice diverse, și urme de locuire mai vechi decât cele aparținând sec. XIX și XX. Într-una dintre secțiuni a fost descoperit și un mormânt de înhumație, aparținând unei persoane tinere, care a decedat în jurul anilor 1800. Foarte probabil ca zona în care a fost îngropată persoana în cauză să fi reprezentat o limită a cimitirului ce ținea de bis. Sf. Nicolae – Geartoglu. Rămășițele vor fi supuse unei cercetări antropologice, după care reînhumate creștinește. Cercetarea arheologică nu este încheiată, iar rezultatele acesteia vor fi transpuse, la final, în raportul arheologic aferent.

La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecția str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcției pentru Cultură Dâmbovița și  Ministerului Culturii. Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcție în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Național Muzeal «Curtea Domnească» Târgoviște spre a se putea edifica clar asupra posibilității de a investi în acel perimetru. Deci, săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafețe de teren și se realizează în baza autorizației de cercetare arheologică preventivă numărul 666/20.11.2019".

Reprezentanții instituției au arătat că, în decursul acestui an, în orașul Târgoviște s-a derulat o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, având beneficiari diferiți, "au suscitat o deosebită atenție". Este vorba despre cazurile amintite mai sus, unde cercetările sunt încă în desfășurare, "având ca responsabil științific pe arhg. expert dr. Florin Gabriel – Petrică. Din colectiv mai fac parte dr. Minodora Cârciumaru și drd. Mihai Claudiu Năstase, arheologi cu experiență. Este vorba de șantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 și str. Calea Domnească nr. 218A, care au loc în situl arheologic Vatra orașului Târgoviște și în aria de protecție a Mănăstirii Stelea. Pentru locuitorii orașului, această zonă este foarte cunoscută, datorită aerului patriarhal imprimat de clădirile istorice, demolate, din păcate, în deceniile opt și nouă ale sec. XX".

Precizările din partea instituției au venit în contextul în care părintele Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial la Arhiepiscopia Târgoviște, a atras atenția asupra săpăturilor derulate pe terenul de pe Calea Domnească, aflat "în imediata vecinătate a Sfintei Mănăstiri Stelea, respectiv Ansamblului arhitectural istoric Stelea, compus din Biserica «Învierea Domnului» și Casa egumenească (Casa Nifon), imobile înscrise în Lista monumentelor istorice de mare valoare naţională şi universală, la poziţiile 627-629, Cod LMI-DB-II-a-A-17310 – 17310.07, care reprezintă un valoros tezaur cultural, artistic, arhitectural, istoric şi naţional al Ţării Româneşti". Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul realizat pentru terenul amintit.

"Având în vedere situația actuală a imobilului menționat, considerând prioritară necesitatea protejării patrimoniului cultural, istoric şi religios al urbei noastre, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, Arhiepiscopia Târgoviştei s-a străduit să confere Mănăstirii Stelea imaginea acelui impunător ansamblu arhitectural cu ziduri de incintă, turn clopotniţă, casa egumenească, muzeu, chilii şi, mai presus de toate, biserica cu hramul«Învierea Domnului» şi «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», care constituie un reper de credinţă, cultură şi spiritualitate românească, vă rugăm, dragi târgovișteni, să luați act de sesizarea noastră și să solicitați, întru totul, respectarea legislației privind protejarea monumentelor istorice", a mai scris Vicarul Eparhial Ionuț Ghibanu.

Foto: Ionuț Adrian Ghibanu

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.