fbpx

Tehnologie unică în lume, pentru fabricarea oțelului, în Dâmbovița. Un plan investițional de 500.000.000 de euro a fost gândit pentru COS Târgoviște

Tehnologie unică în lume, pentru fabricarea oțelului, în Dâmbovița. Un plan investițional de 500.000.000 de euro a fost gândit pentru COS Târgoviște

Image
Image

Acţionarii COS Târgoviște au prezentat un plan investiţional care prevede producţia de oţel la standarde europene, în cadrul unui proces cu emisii reduse de carbon. Anunțul a fost făcut săptămâna trecută, de ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a menționat totodată că Executivul dorește să se implice, pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.

Florin Spătaru a punctat, cu prilejul vizitei la COS Târgoviște, că obiectivul “este un reper atât pentru judeţ, dar e un reper şi pentru economia naţională”. Acesta a vorbit și despre ”un proiect ambiţios şi care ar putea fi unic în lume”, prezentat de acționarii combinatului. ”Atunci când un investitor privat vine şi îţi propune un proiect de ţară, până la urmă, un proiect investiţional în care vei avea tehnologie unică în lume şi vei reuşi să produci oţel special cu emisii reduse de carbon, este obligatoriu ca Guvernul României să vină să sprijine un astfel de demers, pentru a realiza investiţia la timp, poate chiar mai repede decât şi-o propun ei”, a declarat ministrul Economiei.

„Reindustrializarea este un obiectiv european, iar România are toate argumentele să facă paşi concreți în această direcție. Ministerul Economiei a lansat o schemă de ajutor se stat care, printre altele, încurajează şi sprijină preluarea de platforme industriale sau unități nefuncționale şi retehnologizarea acestora”, a mai precizat acesta.

Cea mai mare investiție din Dâmbovița, de după Revoluție, la COS Târgoviște

La vizita de la COS Târgoviște au luat parte inclusiv președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, alături de primarul municipiului, Cristian Stan. “După achiziționarea Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște la începutul anului, Grupul Beltrame a început, în luna iunie, producția de oțel beton la Târgoviște, dar și în România, în același timp, la noi în țară neexistând o altă unitate de producție de acest tip. De 2 ani jumătate România nu mai produsese nici măcar un kg de oțel beton. În urmă cu numai câteva zile, conducerea investitorului italian a aprobat o finanțare de 350.000.000 euro pentru construirea unei noi oțelării, în paralel cu retehnologizarea capacităților existente. Planul de investiții al producătorului presupune un aport financiar de aproximativ 500.000.000 euro, conturându-se astfel poate cea mai mare investiție din judeţul Dâmboviţa de după Revoluţia din decembrie 1989 și realizarea uneia dintre cele mai moderne capacități de producție a oțelului din lume. Sunt vești excelente pentru industria dâmbovițeană, poate cele mai bune din ultimele 3 decenii, în condițiile în care, o infuzie de capital de câteva sute de milioane de euro, va reașeza orașul nostru pe harta metalurgiei europene, iar producătorul de oțel va redeveni principalul pion al economiei locale”, a spus edilul. Acesta a subliniat că, în acest context, în anul 2023 fabrica din Târgoviște “va asigura jumătate din necesarul intern de oțel-beton pentru construcții, reducând într-o măsură considerabilă dependenţa României de importuri și contribuind la echilibrarea balanței comerciale a țării noastre”.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.