fbpx

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Dâmbovița

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul Dâmbovița a confirmat, vineri, existența unui nou focar de pestă porcină africană, în localitatea Butimanu.

Suspiciunea a apărut pe 31 ianuarie când, pe raza localității amintite, pe fondul de vânătoare 35 Darza, a fost găsit cadavrul unui porc mistreț. Probele recoltate au fost trimise, conform procedurii, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală care a confirmat, vineri, suspiciune privind prezența virusului, drept urmare, sâmbătă, a avut loc ședința Centrului Local pentru Combatere a Bolilor, sub coordonarea prefectului, convocată în vederea stabilirii planului de măsuri.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Dâmbovița, a fost stabilită "zona afectată", pe o rază de 13 km compusă din "zona infectată" (cu o rază de 8 km), din care fac parte 11 localităţi, și "zona tampon" (cu o rază de 5 km în exteriorul zonei infectate), din care fac parte 18 localităţi.

Citiți și: Suspiciune de pestă porcină africană în Dâmbovița, la câțiva kilometri de granița cu Prahova. Ce localități sunt în apropiere

Autorităţile au mai decis şi înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică, precum şi punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată.

''În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire; se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii'', a mai informat Prefectura Dâmboviţa.

Autoritățile au mai anunțat că focarul confirmat în decembrie, într-o exploatație comercială de tip A, din comuna Șelaru, a fost stins.

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social şi economic.

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.