Zeci de persoane anchetate, în Dâmbovița și Argeș, pentru furturi de 1,3 milioane de euro comise în Germania, Franța și Austria

Zeci de persoane anchetate, în Dâmbovița și Argeș, pentru furturi de 1,3 milioane de euro comise în Germania, Franța și Austria
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

O grupare care acționa în parcările de TIR-uri, sustrăgând bunuri care apoi erau vândute mult sub valoarea reală a acestora, a fost destructurată de procurorii DIICOT. Indivizii  au comis furturi timp de șase ani, deghizați în transportatori pentru a-și justifica prezența în parcările cu TIR-uri și a-și asigurau, totodată, transportul pentru marfa sustrasă.

 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Investigații Criminale au efectuat, în cursul zilei de marți, 46 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița și Argeș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Concomitent au fost efectuate alte 11 percheziții domiciliare la locuințele unor membri ai grupului infracțional, pe teritoriul Germaniei.

Furturi din TIR-uri, comise de așa-ziși transportatori

“În perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück”, au precizat anchetatorii.

Potrivit furturilor, autorii furturilor, care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil, etc.). Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.

Liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri, mai detaliază procurorii DIICOT.

{showtime 2}

Peste 30 de persoane audiate în ancheta comună cu Germania și Franța

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița au fost conduse, în vederea audierii, 31 persoane, în ancheta privind cele peste 100 de furturi comise în parcări din Europa.

Procurorii menționează că ancheta s-a efectuat în cadrul unei echipe comune (JIT) încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța. Astfel, la acțiunea din România, au participat și cinci jandarmi francezi, cinci polițiști germani și un ofițer din cadrul Oficiului European de Poliție EUROPOL. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Dâmbovița și BCCO Ploiești, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fieni, al luptătorilor din cadrul SAS Dâmbovița, al jandarmilor din cadrul IJJ Dâmbovița și IJJ Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră

Sursa foto: DIICOT - Poliția Română

Image