Avertismentul MAE pentru românii care se vor întoarce în țară pe la Ruse, la finalul minivacanței. Care sunt rutele ocolitoare

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o informare de călătorie pentru românii care vor reveni în țară prin Bulgaria, pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse. Este e așteptat ca miercuri, pe 1 mai, timpii de așteptare  să crească semnificativ, pentru plata taxei de pod.

"La solicitarea autorităților vamale bulgare, se recomandă ca turiștii români, care aleg să revină în țară, prin PCTF Ruse, să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod: 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale. Lipsa sau expirarea termenului de valabilitate a vignetei electronice BG pentru autovehiculele înmatriculate în România, la ieșirea către Giurgiu, poate duce la blocarea unei artere de taxare pentru cel puțin 10-20 de minute, având în vedere că persoana contravenientă va trebui să achite taxa compensatorie și să obțină documentele justificative. Se recomandă ca turiștii români să se asigure că au achitat taxa pentru vigneta electronică BG și că este valabilă", au transmis reprezentanții MAE.

Autoritățile române recomandă și utilizarea altor puncte de trecere situate la frontiera româno-bulgară, precum Kardam - Negru Vodă; Durankulak – Vama Veche; Kainardja – Lipnița; Dobromir – Krushari (ultimele două PCTF cu orar de funcționare 08:00-20:00, masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Silistra – Ostrov, Oryahovo – Bechet (ferry) – cu program de funcționare 06:00 – 24:00 (www.spet.ro/?lang=ro); Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și Svishtov – Zimnicea (ferry) – ultimele două puncte cu program de funcționare 08:00-20:00 (www.feribot-eurodac.ro și www.ferry.bg/ferry_rophp).

"Autoritățile abilitate vor întreprinde măsurile necesare prevenirii formării de coloane de autovehicule și aglomerării punctului de frontieră Ruse și a zonei adiacente acestuia, manifestând o atenție deosebită pentru fluidizarea, pe cât posibil, a circulației autoturismelor și autocarelor. Acest lucru va putea conduce și la oprirea temporară a circulației autocamioanelor de tonaj mare sau tirurilor. Se recomandă  firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, care au planificat tranzit în această perioadă pe teritoriul bulgar, să ia măsurile adecvate în vederea organizării eficiente a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor", au mai transmis reprezentanții MAE.

Informații privind condițiile de achiziționare a e-vignetei BG pot fi obținute prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica), prin intermediul aplicației pentru telefoane mobile corespondente BGTOLL și prin intermediul site-ului operatorului de telefonie mobilă A1 (www.a1.bg/e-vignette), privind situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare (n.a.- doar în limba bulgară) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp,   starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a.- doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice. De asemenea, se recomandă accesarea Ghidului Sărbătorilor Pascale 2019 – Bulgaria, la următorul link: https://www.mae.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

 

 

O încăierare s-a iscat în noaptea de Înviere, între mai mulți români, la o biserică din Wolverhampton, oraș de lângă Birmingham.

Scandalul ar fi pornit după ce câțiva petrecăreți nu au fost lăsați să intre în biserică, potrivit Digi24. Un martor a povestit, pentru sursa citată, că mai mulți indivizi veniți pentru distracție au forțat intrarea, nepăsându-le de oamenii de ordine și de cei care erau acolo pentru dirijarea și păstrarea ordinii publice”. Potrivit acestuia, scandalagiii sunt de etnie romă și „veniseră la biserică doar pentru “a lua lumină” și a ieși în evidență cu ale lor glume, telefoane, etc”.

„În momentul în care s-a iscat incidentul, biserica era deja foarte plină iar Slujba de Înviere trebuia să înceapă (câteva minute înainte de ora 12:00”, a mai povestit românul stabilit în Anglia care a fost martor la incident.

Unii dintre români acuză că au fost loviți de către paznici. La un moment dat, aceștia închid ușile, dar cei de afară fac scandal pentru a fi lăsați înăuntru.

Peste o sută de oameni au fost filmați în fața bisericii, în timp ce așteptau să intre ca să ia lumină.

 

Image