Pericol de avalanşe în Bucegi. Mai multe trasee au fost închise. Vezi recomandările salvamontiştilor!

Pericol de avalanşe în Bucegi. Mai multe trasee au fost închise. Vezi recomandările salvamontiştilor!
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În Munţii Bucegi există un risc însemnat de avalanşă, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie, care a emis o avertizare valabilă cel puţin până sâmbătă seară. Salvamontiştii au închis, până duminică, mai multe trasee montane şi fac apel la turişti să se informeze din timp cu privire la condiţii şi să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor de informare şi semnalizare.

Avertizarea ANM vizează munţii Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng-Şureanu şi Căliman-Bistriţei-Ceahlău. Cel mai ridicat risc este în Bucegi, practic echivlanetul unui cod portocaliu meteorologic, ANM avertizând că există un pericol real de avalanşe, în cazul unor supraîncărcări, atât la altitudini mari, cât şi la sub 1.800 de metri.

Serviciul Salvamont Buşteni publicase încă de joi un mesaj în care sfătuia amatorii de senzaţii tari "să se abţină până la omogenizarea zăpezii": "Ninsoarea căzută în ultimile zile la munte a adăugat un strat consistent de zăpadă care în unele locuri poate să măsoare peste 50 cm. peste cel vechi, care avea deja o structură de suprafaţă îngheţată. Aşadar riscul de avalanşă este maxim în Bucegi. (...) Pentru evitarea accidentelor montane sfătuim amatorii de senzaţii tari să se abțină până la omogenizarea (stabilizarea) zăpezii".

Trasee montane închise

Pe partea dâmboviţeană a muntelui au fost închise mai multe trasee, până pe 14 martie, cu posibilitatea de prelunguire, a anunţat Serviciul Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa:
- Peştera - Vf. Omu pe Valea Obarsiei (Banda albastră);
- Peştera - Vf. Doamnele - Bătrâna (Punct roşu);
- Peştera - Refugiul Bătrâna pe Valea Doamnelor (Triunghi roşu);
- Muntele Tătaru - Cabana Bolboci sau Cheile Tătarului (Triunghi roşu şi triunghi galben);
- Tot Masivul Leaota.

Într-un mesaj publicat tot pe facebook, salvamontiştii din Dâmboviţa solicită "ATENȚIE, PRUDENȚĂ, RESPONSABILITATE și RESPECTAREA tuturor REGULILOR de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19".

Recomandările salvamontiştilor

"Pentru toți iubitorii muntelui care doresc în următoarele zile, să ajungă în zona montană Peștera-Padina, trebuie să fie echipați specific perioadei de iarna. În Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina a nins, stratul nou de zapada masurand 30cm. Deplasările către Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător sezonului rece. Recomandări privind deplasările în zona montană Peștera-Padina:
- In primul rând, trebuie să evităm AGLOMERAȚIILE și SĂ RESPECTĂM toate REGULILE de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19
- Vă rugăm să respectați cu strictețe semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.
- Să nu blocăm căile de acces pentru a putea oferi posibilitatea societății LDP Dâmbovița dar și echipelor de intervenție să acționeze dacă situația o impune.
- Activați pe telefon aplicația Salvamont-Vodafone, luați cu dumneavoastră un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.
- Informati-va despre starea zapezii si traseul pe care vreti sa il urmati la Punctele Salvamont sau telefonic.
Recomandări privind COVID-19:
-Virusul rămâne o problemă, nu a dispărut și, inevitabil, putem să îl ducem cu noi și pe munte.
-Măsurați-vă temperatura înainte de a pleca si, evident, să nu plecați dacă depășiți valorile normale, luați la voi mai multe măști, soluție igienizantă personală pe baza de alcool și o plasă pentru gunoi în care să puneți măștile folosite și celelalte resturi menajere", se mai arată în mesaj.
 

 

Publicată de Salvamont Busteni pe Joi, 11 martie 2021

Image