Anunț de presă. Restaurarea, reabilitarea, conservarea si amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial

Anunț de presă. Restaurarea, reabilitarea, conservarea si amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

                            Data : 14.09.2022

                     

Finalizarea proiectului

Restaurarea, reabilitarea, conservarea si amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”

               Ministerul Apărării Naționale, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cod MySMIS 116377, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5-„Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1.– „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.”

Obiectivul general al proiectului este promovarea istoriei și identității naționale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui monument cultural și istoric de referință pentru România – Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman), denumită în continuare „Crucea Caraiman”.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Restaurarea, reabilitarea, conservarea Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman) și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul acestuia.
  2. Creșterea numărului de vizitatori al monumentului cu un minim de 6% în primul an după finalizarea lucrărilor de construcție.

Rezultatele obținute în urma reabilitării Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman"/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman), contribuie la creșterea numărului de vizitatori și a atractivității turistice care  conduce la dezvoltarea economică și socială, prin generarea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții.

Valoarea totală a proiectului este de 19.159.031,29 lei, din care valoarea contribuției din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este de 15.946.043,78 lei.

Proiectul a fost implementat de Ministerul Apărării Naționale prin structura de specialitate, Direcția domenii și infrastructuri, sub coordonarea Secretariatului general.  Activitatea administrativă s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, 2016-2018, lucrările propriu-zise s-au derulat în perioada 2018-2020, anul 2021 a fost rezervat analizării comportamentului lucrărilor de restaurare, iar în 2022 au fost remediate deficiențele apărute pe timpul iernii.

Expoziția amenajată în soclul monumentului va putea fi vizitată în perioada iunie-octombrie a fiecărui an, în funcție de condițiile meteorologice specifice amplasamentului. De asemenea, monumentul și expoziția pot fi vizitate virtual accesând următorul link: http://3dvirtual.ro/turvirtual/Caraiman/turvirtual.html.

Finalizarea investiției are un impact benefic pentru regiune, contribuind la creșterea atractivității turistice care  conduce la dezvoltarea economică și socială prin generarea de potențial de bussines și generare de locuri de muncă.

Detalii suplimentare cu privire la derularea întregului proces de reabilitare și restaurare a monumentului pot fi obținute și de pe pagina de internet  https://reabilitare-cruce-caraiman.ro/,  prin accesarea codului QR, la numerele de telefon 021.319.58.79, 021.319.58.64, fax 021.319.81.52 sau pe e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..  

Coordonator general al proiectului: dl. Î.f.p. Codrin - Dumitru Munteanu,

Persoană de contact din partea beneficiarului: dna. F.p. Irina-Elena Albea

Image