fbpx

Cheia mică „răstoarnă” maşină mare. Panichează-te din timp şi fă-ţi o copie!

Cheia mică „răstoarnă” maşină mare. Panichează-te din timp şi fă-ţi o copie!

Image
Image

Există o serie de automatisme pe care un şofer le executa de fiecare dată când urca la volan, precum eliberarea franei de mână, aprinderea luminilor sau asigurarea vizibilităţii în oglinzi, dar verificarea integrităţii cheii nu se afla printre acestea.

Parcă ar fi veşnică şi indestructibila, nu necesită realimentare, curăţare, înlocuire de piese, nu se cere băgată în seamă şi atunci de ce să-ţi baţi capul şi cu asta? Funcţionarea impecabilă e de la sine înţeleasă, această presupunere fiind una dintre cele mai dese greşeli pe care le fac majoritatea şoferilor. Tocmai de aceea a avea oricând disponibilă o copie a cheii auto este o măsură minimă de precauţie împotriva propriei neglijenţe.

Cheia nu se afla niciodată pe lista de priorităţi, deşi fără ea maşina devine inutilă, fiind cea mai la îndemână, cel mai des manipulată și, totuşi, cea mai ignorată componentă. Asta, până când nu mai merge şi ai nevoie de reparaţia cheii auto. Atunci panică, atunci dramă, când această minune a tehnologiei care este maşina sta aşa, disponibilă, gata pregătită de drum, aşteptând să o folosești, şi pe tine te-a lăsat cheia, pentru că:

  • ai supus-o unui şoc mecanic și s-a defectat;
  • ai supus-o unei surse de umezeală şi s-a defectat;
  • ai supus-o unei surse extreme de căldură şi s-a defectat;
  • ai fi preferat să se defecteze decât s-o pierzi şi totuşi...

Provocări în realizarea unui duplicat al cheii auto

Fără a intra în detalii tehnice, e suficient să spunem că există foarte multe tipuri de chei, fiecare model având propriile particularităţi, pe care un lăcătuş profesionist trebuie să le ia în considerare atunci când primeşte o comandă de copiere a unei chei auto.

Acesta poate fi solicitat să realizeze un duplicat al unei chei slot cu telecomanda, după o cheie fără telecomanda ori un model Keyless Go, gama de manopere necesare putând varia de la frezarea canalului lamelei, până la programarea sau copierea cipului cheii.

Apoi, telecomanda poate fi separată de cip, caz în care programarea acestuia trebuie să se facă separat de sincronizarea telecomenzii, spre deosebire de modele la care cele două componente fac corp comun şi, prin urmare, se impune o abordare unitară.

De ce să apelezi la un atelier specializat în copiererea cheilor de maşină?

Realizarea unei dubluri a cheii auto se poate face prin programare sau prin copiere. Prima metodă presupune, odată cu adaptarea unei chei noi, eliminarea din memoria maşinii a informaţiilor celei vechi, recomandabila ca măsură de siguranţă, în situaţia în care aceasta a fost pierdută. Dacă nu există riscuri de securitate, este suficientă copierea, noua cheie urmând să aibă acelaşi cod de identificare ca cea veche, fără a se interveni asupra memoriei maşinii.

Un atelier specializat în copierea cipurilor de chei auto şi celelalte manopere conexe cunoaşte situaţia specifică a fiecărui model. Are, prin urmare, sculele necesare pentru a realiza în siguranţă această operaţiune indiferent de tipul de maşină, fără diferenţe calitative sau de timp de execuţie între copierea unei chei de Ford Focus, Ford Focus 2, Opel Astra G sau Skoda, ca să amintim doar câteva dintre cele mai întâlnite mărci.

De asemenea, o lăcătuşerie profesionistă poate face un duplicat doar în baza butucului şi garantează securitatea sistemului de deschidere şi/sau pornire a oricărui autovehicul, pentru a nu da erori care ar putea fi exploatate de persoane străine, precum şi funcţionarea optimă timp îndelungat.

Motivul pentru care este atât de important ca un atelier de copiat chei auto să aibă expertiza şi unelte de mare precizie este ca noul cip, care transmite computerului maşinii, prin frecvenţa radio, codul specific de identificare, adică parola care îţi asigură accesul la autovehicul, trebuie învăţat să emită semnalul corect. Programarea defectuoasă îţi poate lăsa maşina vulnerabilă.

De ce să te legi la cap dacă nu te doare... încă

A avea o copie a cheii maşinii este una dintre cele mai bune investiţii pe care le poţi face în autovehiculul tău, deoarece fiecare dintre părţile componente ale acesteia prezintă anumite vulnerabilităţi: lamela se poate îndoi, carcasa nu este indestructibila, iar telecomanda, adică plăcută electronică, şi cipul, denumit şi transponder, părţile „inteligente”, sunt protejate doar într-o anumită măsură de învelişul dur.

Cu cât ai mai multe copii ale cheii auto, cu atât ai mai multe şanse să te poţi bucura de maşină, deoarece, chiar dacă eşti precaut şi ai norocul să scapi de incidentele nedorite, într-un final se va termina bateria.

Există prea multe situaţii care îţi pot reduce maşina la nivel de „bibelou” ca să nu faci măcar efortul de a ţine la îndemână datele de contact ale unui atelier profesionist. Mai mult ca sigur că, la un moment dat de-a lungul experienţei de şofer, din vina ta sau nu, va apărea o situaţie în care fie te vei felicita pentru că ţi-ai multiplicat cheia auto ori că te-ai gândit să-ţi copiezi telecomanda auto, fie vei regreta că nu ai făcut-o.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

 

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.