Ploiești, 09 octombrie 2023
Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH), în calitate de producător al apei potabile, s-a alăturat eforturilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a crește gradul de informare și conștientizare a importanței colectării separate prin intermediul campaniei ”Reciclăm în România”. În cel de-al doilea material vom prezenta informații despre colectarea selectivă a sticlei.
Al doilea material destinat colectării separate aduce în prim plan reciclarea deșeurilor din sticlă, care se colectează în recipientul verde. Sticla este un material care se poate recicla la infinit, ceea ce înseamnă că nu își pierde proprietățile în timpul procesului de reciclare și nu trebuie combinată cu material virgin.
Cele mai multe articole din sticlă sunt reciclabile. Astfel, putem colecta sticle și borcane goale, recipiente de la produse cosmetice și de curățenie precum și alte articole realizate din acest material, indiferent de culoare. NU se reciclează următoarele: ceramica (este fabricată din lut, nu din sticlă), sticla decorativă (vopsită, colorată sau cu folie pe ea), ferestre (au un punct de topire diferit față de alte obiecte din sticlă), vaze de flori, eprubete și alte sticle de laborator, becuri și neoane (se colectează în pubela dedicată pentru deșeuri DEEE, nu la sticlă), sticla termorezistentă (vase de yena, farfuria-suport de la cuptorul cu microunde, etc), recipiente de vopsea, lac de unghii sau substanțe periculoase, pahare, oglinzi.
Toate deșeurile reciclabile, inclusiv sticla, trebuie curățate înainte de colectare. Doar în felul acesta ne asigurăm că reciclăm corect. În unele cazuri, e suficient să fie clătite bine cu apă, însă în alte situații e nevoie să fie spălate cu detergent. Sticla murdară poate contamina și alte deșeuri care nu mai pot fi reciclate. Înainte de a fi pusă în pubela verde de colectare, e recomandat ca sticla să fie lăsată la uscat. Dacă eticheta se desprinde ușor, e o idee bună să o scoatem, însă nu este obligatoriu. Capacele de metal, în schimb, trebuie colectate separat, în pubela galbenă pentru metal. În cazul sticlelor de vin, dopul de plută se aruncă.
Deșeurile colectate separat sunt ridicate de către operatorul de salubrizare pentru a ajunge la stațiile de sortare. Ulterior, materialele sortate vor fi transmise operatorilor economici în vederea reciclării.
Colectarea separată a deșeurilor înseamnă normalitate. Legislația europeană și cea românească reglementează foarte clar aspectele legate de colectarea deșeurilor, astfel că, pe lângă binele pe care îl facem tuturor, acțiunile noastre înseamnă, implicit, respectarea legii. Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.
Pentru mai multe informații, puteți accesa https://reciclaminromania.ro/ și https://www.facebook.com/ReciclaminRomania
Cele trei Stații de Tratare a Apei pe care societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova le administrează întâmpină dificultăți majore din cauza deșeurilor deversate pe cursurile de apă, un motiv în plus de a participa în cadrul acestei campanii de conștientizare. Vom continua să diseminăm informații cu privire la reciclare, care este cea mai eficientă metodă de reducere a efectelor deșeurilor asupra sănătății umane și a mediului.
***
Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail
PERSONALUL EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA A DONAT SÂNGE PENTRU VICTIMELE DE LA CREVEDIA