COLECTAREA SELECTIVĂ: GALBEN ESTE PENTRU PLASTIC ȘI METAL

COLECTAREA SELECTIVĂ ESZPH
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

                                                                 Ploiești, 29 august 2023

Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH), în calitate de producător al apei potabile, s-a alăturat eforturilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a crește gradul de informare și conștientizare a importanței colectării separate prin intermediul campaniei ”Reciclăm în România”. În cadrul acestei campanii, vom prezenta câteva materiale informative menite să ne ajute să colectăm selectiv corect.

Primul material destinat colectării separate aduce în prim plan reciclarea deșeurilor din plastic și metal, care se colectează în recipientul galben, în cazul celor care locuiesc la bloc, respectiv în sacul menajer galben pentru cei care locuiesc la case.

Cele mai des întâlnite deșeuri din plastic care ar putea fi colectate selectiv chiar de către noi sunt recipientele din plastic (PET-urile). Acestea trebuie clătite cu apă rece, uscate, după care scoatem dopul și le presăm pentru a economisi spațiu. Dacă avem de a face cu ambalaje din plastic care sunt prea murdare și nu pot fi curățate vom apela la recipientul negru destinat deșeurilor reziduale.

Ambalajele din plastic și metal care pot fi colectate selectiv sunt următoarele: recipiente de plastic pentru băuturi (PET) şi produse lactate, recipiente de produse cosmetice şi detergenţi, toate tipurile de pungi de plastic și folie, caserole din plastic, farfurii şi tacâmuri de unică folosință, ambalaje TetraPack pentru sucuri şi lactate, doze de aluminiu, dopuri metalice, conserve din metal, spray-uri alimentare și cosmetice. Nu pot fi colectate în recipientul/sacul galben produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

Reciclând o tonă de cutii de aluminiu se pot economisi mai mult de 21 de barili de petrol, iar colectarea și reciclarea a doar 10 sticle de plastic economisește suficientă energie pentru a alimenta un laptop pentru mai mult de 25 de ore. Deșeurile colectate separat sunt ridicate de către operatorul de salubrizare pentru a ajunge la stațiile de sortare. Ulterior, materialele sortate vor fi transmise operatorilor economici în vederea reciclării.

Colectarea separată a deșeurilor înseamnă normalitate. Legislația europeană și cea românească reglementează foarte clar aspectele legate de colectarea deșeurilor, astfel că, pe lângă binele pe care îl facem tuturor, acțiunile noastre înseamnă, implicit, respectarea legii. Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Pentru mai multe informații, puteți accesa https://reciclaminromania.ro/ și  https://www.facebook.com/ReciclaminRomania

Cele trei Stații de Tratare a Apei pe care societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova le administrează întâmpină dificultăți majore din cauza deșeurilor deversate pe cursurile de apă, un motiv în plus de a participa în cadrul acestei campanii de conștientizare. Vom continua să diseminăm informații cu privire la reciclare, care este cea mai eficientă metodă de reducere a efectelor deșeurilor asupra sănătății umane și a mediului.

***
Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 

Image