COMUNICAT DE PRESĂ: Cum să supravieţuieşti unei căzături în apă îngheţată

COMUNICAT DE PRESĂ: Cum să supravieţuieşti unei căzături în apă îngheţată
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ploiești, 28.01.2022. Exploatare Sistem Zonal Prahova avertizează populația să nu se aventureze pe lacurile și râurile înghețate și explică ce este de făcut în cazul în care o persoană ajunge într-o apă înghețată.

Temperaturile scăzute din această perioadă au condus la înghețarea mai multor râuri și lacuri, transformându-le astfel în patinoare naturale. Fenomenul este unul spectaculos, iar peisajul de poveste poate da frâu liber imaginației.

Exploatare Sistem Zonal Prahova atrage atenția asupra faptului că nu se poate aprecia cu exactitate grosimea stratului de gheață, iar în situația în care acesta este subțire, gheața poate ceda în orice moment. Așadar, atenţionăm populaţia să nu se plimbe pe lacurile înghețate. Totodată, mulţi pescari pot alege să pescuiască la "copcă" în această perioadă, expunându-și viața pe cursurile de apă îngheţate.

 Specialiștii recomandă tuturor să fie precauți deoarece au fost sesizate din ce în ce mai multe situații în care cetățenii au ajuns în apele înghețate după ce stratul de gheață pe care se aflau s-a crăpat.

Ce se întâmplă cu corpul uman atunci când cade în apa rece?

Prima şi cea mai importantă măsură de siguranţă este să nu mergeţi pe un lac îngheţat, dar există şi câteva metode de a scăpa cu viaţă dintr-o asemenea situaţie.

Dacă ajungeţi în apa îngheţată, răspunsul fiziologic imediat al corpului este să intre în "şoc". Şocul determină o creştere mare a frecvenţei respiraţiei, a ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, ceea ce poate provoca fibrilaţie ventriculară şi stop cardiac. Mai exact, înseamnă o moarte subită.

Cum să diminuăm răspunsul iniţial al organismului?

 Apa rece este considerată apa care are mai puţin de 15 grade celsius. Primul lucru care trebuie făcut este ca persoana în cauză să se relaxeze pentru a nu agrava reacţia organismului la şocul rece. „Încercaţi să nu vă panicaţi, pentru că asta înseamnă accelerarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi multe altele, agravând reacţia la şoc rece. Cea mai bună este relaxarea în apă”, au precizat medicii pentru iflscience.com. De asemenea, mâinile şi picioarele ar trebui să fie întinse pentru a putea sta cât mai mult timp la suprafaţă. Acest lucru va acorda momente preţioase care vor permite o gândire limpede şi puterea de a acționa raţional. În acele momente, multe persoane uită să mai expire. Cu cât se stă mai mult în apă, cu atât sunt mai mari şansele de a intra în hipotermie şi înec. De preferat ar fi ca, în loc de braţe, să se folosească membrele inferioare cât mai mult pentru a ieşi la suprafaţă. Atunci când s-a reuşit ieşirea la suprafaţă, important este ca persoana să nu se ridice în picioare, pentru că gheaţa subţire ar putea însemna o altă scufundare nedorită. Cel mai bine este să se mențină greutatea distribuită pe o suprafaţă mai largă,iar prin rostologire, să se ajungă într-un loc mai sigur, cu gheaţă mai groasă, de unde să fie posibilă ieșirea la mal.

Exploatare Sistem Zonal Prahova încurajează toți cetățenii să fie prudenți  și atenționează că mersul pe stratul de gheață al apelor înghețate reprezintă un pericol real ce poate pune viața în pericol.

**Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

 

 

 

 

Image