fbpx

COMUNICAT DE PRESĂ | Exploatare Sistem Zonal Prahova: CUNOAȘTE. RESPECTĂ. PROTEJEAZĂ. SURSE DE APĂ POTABILĂ (I)

COMUNICAT DE PRESĂ | Exploatare Sistem Zonal Prahova: CUNOAȘTE. RESPECTĂ. PROTEJEAZĂ. SURSE DE APĂ POTABILĂ (I)

Image
Image

 CUNOAȘTE. RESPECTĂ. PROTEJEAZĂ. SURSE DE APĂ POTABILĂ (I)

Ploiești, 27 octombrie 2020. În cadrul campaniei de informare și conștientizare Cunoaște. Respectă. Protejează, desfășurată de Exploatare Sistem Zonal Prahova în perioada 20 octombrie – 20 decembrie, vă redăm informații cu privire la sursele de apă potabilă.

În regiunea pan-europeană, mai multe ţări, regiuni sau comunităţi se confruntă cu lipsa de apă, care poate avea un caracter permanent sau sezonier. Înainte de instalarea unei rețele de aprovizionare cu apă, trebuie cunoscute proprietăţile surselor de apă brută folosite, fluctuaţiile sezoniere calitative şi cantitative și capacitatea de regenerare a sursei.

În funcţie de condiţiile locale pot exista diverse surse. Apa potabilă poate proveni din:

-apă de suprafaţă (râuri, lacuri, lacuri de acumulare, mare)

-apele subterane (izvoare, fântâni)

-apă de ploaie

-ceață

 

Ape de suprafață

Râurile, canalele sau lacurile (naturale sau artificiale) sunt surse de apă frecvent utilizate, dar sunt și vulnerabile la poluarea de către om sau faună. Agricultura (pesticide, îngrăşăminte, păşunatul vitelor), industria şi deversările de apă uzată reprezintă cauze ale unei calități variabile a apei în ceea ce privește concentrațiile de substanțe chimice și germeni patogeni. Algele și toxinele acestora pot de asemenea afecta apele bogate în nutrienți. Mai mult de atât, nu poate fi evitată poluarea prin excremente ale animalelor sălbatice în apele de suprafață; prin urmare, apele de suprafaţă netratate nu sunt sigure în vederea consumului.

În funcţie de bazinul hidrografic, trebuie luate diferite măsuri de prevenire a pericolelor și riscurilor. Ca urmare a potențialului risc de poluare, apele de suprafaţă sunt luate în considerare doar în cazul în care nu sunt disponibile alte surse (mai ales ape subterane). Apa dintr-un bazin hidrografic montan în care nu se desfășoară activităţi agricole și care are un pH acceptabil, prezintă de obicei calități chimice bune, însă starea microbiologică nu este implicit bună. Până la urmă, microorganismele reprezintă principala cauză a bolilor, atunci când apa este nesigură pentru consum. Râurile mici sunt adesea afectate de activităţile antropice locale, prezentând o calitate slabă a apei. Comunitatea şi administraţia locală au puterea de a schimba condițiile. Este de așteptat ca apele de câmpie să aibă cea mai scăzută calitate, iar influenţa factorilor locali în vederea ameliorării calității acestora este minimă. Proprietățile acestor ape se pot modifica în general foarte rapid –de exemplu turbiditatea, influențată de precipitaţii, sau culoarea influențată sezonier. Variația naturală a calității apei este obișnuită pentru cazul apelor de suprafață, poluarea antropică a acestora trebuie însă menținută la un nivel cât mai scăzut posibil.

Pentru a citi întregul material, vă rugăm să accesați următorul link: https://bit.ly/3dXkQeT.

***

Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională "Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.