Ploiești, 8 iunie 2023. Ziua Mondială a Oceanului Planetar este celebrată în data de 8 iunie a fiecărui an şi are rolul de a reitera importanţa oceanelor asupra planetei şi a oamenilor care o locuiesc. În calitate de producător de apă potabilă și tratată, societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova trage un semnal de alarmă cu privire la impactul acțiunilor umane asupra oceanului și importanța protejării surselor de apă.
Oceanele Arctic, Antarctic, Atlantic, Indian şi Pacific acoperă 71% din suprafaţa planetei şi formează un corp comun de apă sărată, denumit şi Oceanul Planetar. Cu un volum de 1.35 miliarde de kilometri cubi, reprezintă 97% din apa Pământului. Adâncimea medie a oceanelor este de 3700 de metri, cu cel mai adânc punct la 10.971 metri, plus sau minus 11 metri, în Groapa Marianelor din Pacific, la nord de Insulele Mariane.
Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane. Acestea sunt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.
Din nefericire, oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere. Cu 90% din populațiile mari de pești epuizate și cu 50% din recifele de corali distruse, luăm mai mult din ocean decât poate el susține.
Pentru a proteja și conserva oceanul trebuie să creăm un nou echilibru, înrădăcinat în adevărata înțelegere a oceanului și a modului în care umanitatea se raportează la el. Trebuie să construim o conexiune cu oceanul, care să fie incluzivă, inovatoare și informată prin lecțiile din trecut. Ziua Mondială a Oceanelor ne amintește rolul major pe care îl au oceanele în viața de zi cu zi. Ei sunt plămânii Planetei noastre și o sursă majoră de hrană și medicamente și o parte a biosferei.
Fiindcă fiecare dintre noi este răspunzător de maniera în care se raportează la mediul înconjurător, iată câteva acțiuni concrete pe care le putem transforma într-un stil de viață prietenos cu mediul:
- Colectarea separată și reciclarea deșeurilor
Fiindcă plasticul este unul dintre marii inamici ai oceanelor, începem lista măsurilor de protejare a mediului împotriva poluării cu colectarea separată și reciclarea. Odată ajunse la groapa de gunoi, deșeurile nu au condițiile necesare procesului de biodegradare. În schimb, putrezesc și eliberează metan, care contribuie la încălzirea globală. În plus, anumite materiale, precum plasticul, nu se biodegradează, ci se descompune în fragmente mai mici – însă chiar și acest proces durează sute de ani. Atunci când colectăm și reciclăm deșeurile, eliberăm groapa de gunoi și permitem materialelor respective să fie refolosite. În felul acesta reușim și să limităm consumul de resurse naturale atât de prețioase.
- Folosirea energiilor alternative
Sursele convenționale de energie precum cărbunele, petrolul sau gazul natural sunt finite și poluează puternic. Energia verde, în schimb, precum cea preluată de la apă, căldura soarelui sau vânturile puternice, reprezintă cheia pentru un viitor mai optimist. Beneficiul principal al energiei alternative este faptul că nu poate fi epuizată niciodată.
- Limitarea consumului energetic
Reducerea consumului de energie are beneficii directe pentru mediu. În primul rând, se limitează cantitatea de toxine eliberate de centralele electrice. Apoi, resursele naturale sunt conservate.
- Folosirea mijloacelor de transport în comun
Transportul public folosește mai puțină energie și produce mai puțină poluare decât automobilele personale. Astfel, cantitatea de gaze cu efect de seră care ajunge în atmosferă este redusă. Această schimbare este cu atât mai importantă în orașele mari și aglomerate, unde poluarea este ridicată. În plus, dacă suficienți oameni ar renunța la mașina personală, multe parcări ar putea fi desființate, fiind înlocuite cu zone de verdeață.
- Stilul de viață fără risipă
Reducerea cantității de deșeuri este unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poți face pentru protejarea mediului. Începutul poate fi copleșitor pentru că vei observa cât de mult gunoi produci, însă schimbarea nu trebuie să aibă loc peste noapte. Pașii mici, dar siguri, sunt cheia succesului.
Dacă ținem cont de toate aceste măsuri pentru protejarea mediului înconjurător vom face un pas important pentru un viitor mai curat și mai sănătos!
***Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru 84 % din populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale. Societatea colaborează cu Administrația Națională „Apele Române”, ca autoritate centrală și acționar unic, precum și cu deținătorii de lucrări construite pe ape sau în legatură cu apa, cu furnizorii, beneficiarii, instituțiile economico-financiare și de control. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!