ESZPH 2022: „Salvăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură“

ESZPH 2022: „Salvăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură“
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Ploiești, 02.02.2022. Exploatare Sistem Zonal Prahova (ESZPH) marchează astăzi Ziua Mondială a Zonelor Umede, alături de importante organizații mondiale care activează în domeniul mediului. Cu ocazia acestei zile, reamintim importanța conservării zonelor umede și a activităților dedicate biodiversității.

România este membră din 1991, iar până în momentul de față se bucură de 20 situri Ramsar. Tratatul interguvernamental rezultat în urma Convenției Ramsar din anul 1971, este cel care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora.

În anul 2022, tema abordată la nivel mondial este: “Salvăm Zonele Umede pentru Oameni și Natură”. Acesta reprezintă un apel urgent pentru creșterea investițiilor financiare, umane și a capitalului politic pentru conservarea zonelor umede în scopul utilizării întelepte și sustenabile.

La nivelul țării noastre, ultimul sit RAMSAR desemnat în 2020 se situează în apropierea microhidrocentralei Stânca, de pe lacul Stânca-Costești și se numește Eleşteiele Jijiei şi Miletinului.  Acesta se află lângă lacul de acumulare format pe cursul râului Prut, unde societatea Exploatare Sistem Zonal Prahova produce energie electrică. De asemenea, Parcul Natural Comana se află în regiunea de sud  țării, în Muntenia și este parte a rețelei europene de arii protejate Natura 2000, ca sit de protecție avifaunistică (SPA) și sit de importanță comunitară (SCI). Parcul are 25.000 ha, si adăpostește un număr de 1153 specii de plante,  212 specii de păsări, 37 specii de mamifere, 30 de specii de pești, 10 specii reptile, 141 specii de nevertebrate și 8 specii amfibieni și este un loc pentru plimbări și agrement, unde se poate admira fauna și flora.

Zonele umede sunt recunoscute ca surse importante de apă potabilă, hrană și casă pentru peste 100 000 de specii de plante și animale la nivel mondial. În ultimii 100 de ani s-a pierdut 64% din totalul zonelor umede la nivel mondial. Principalele cauze sunt desecarea și mișcarea terenurilor, lucrări de infrastructură și amenajările cu diguri și baraje, respectiv poluarea. Chiar dacă acoperă doar 3% din suprafața Pământului, zonele umede stochează 30% din totalul de carbon, dublu față de păduri.

Mai jos vă prezentăm importanța zonelor umede:

  • vegetația lor filtrează poluanții, făcând apa potabilă
  • asigură surse de hrană pentru cca. un miliard de oameni
  • asigura majoritatea apei proaspete
  • asigură materii prime și medicamente
  • sunt scuturi naturale care țin piept schimbărilor climatice și a efectelor acestora
  • asigură spații pentru recreere, angajamente culturale și beneficii pentru sănătatea mintală în urma interacțiunii cu natura
  • 40% din speciile de plante și animale de pe pământ trăiesc, se hrănesc și se înmulțesc în zonele umede

 ESZPH reamintește că s-au desfășurat campanii de informare în vederea  protejării surselor de apă, cu scopul conștientizării și responsabilizării publicului  larg. Este datoria fiecăruia dintre noi să protejăm resursele naturale și să acționăm conștienți și informați.

**Societatea EXPLOATARE SISTEM ZONAL PRAHOVA SA este principalul producător de apă potabilă pentru populația județului Prahova și de apă de uz industrial pentru multiple societăți comerciale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Image