Investiţie de 8 milioane de euro la Aerodromul Strejnic într-un centru de pregătire a piloţilor pentru zboruri în condiţii extreme

Investiţie de 8 milioane de euro la Aerodromul Strejnic într-un centru de pregătire a piloţilor pentru zboruri în condiţii extreme
Aerodromul Strejnic (Foto: Arhiva Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială "Elie Carafoli" (INCAS) derulează un proiect european pentru realizarea unui laborator de cercetare, inovare şi instruire, la Aerodromul Strejnic. Instituţia a lansat o licitaţie de peste 8 milioane de euro, în cadurl acestui proiect, pentru achiziţia şi instalarea unui simulator de zbor.

Procedura a apărut recent în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice şi prevede achiziţia unui simulator de zbor ultramodern şi a tuturor accesoriilor şi produselor software aferente, plus instruirea personalului şi asigurarea mentenanţei. Odată cu această achiziţie, INCAS doreşte să creeze la Aerodromul Strejnic un centru de excelenţă care să poată pregăti piloţii pentru zboruri în condiţii meteorologice extreme, inclusiv fulgere, gheaţă sau cenușă vulcanică.

Centru de inovare şi instruire la Aerodromul Strejnic

"Această achiziție va crește nivelul de inovare-educație, astfel fiind asigurată includerea INCAS în categoria celor mai performante instituții din Europa, dar și recunoașterea singurului centru (pol de excelență) capabil în instruirea piloților în condiții meteorologice extreme (fulgere, nori convectivi, givraj, cenușă vulcanică) și pentru misiuni de cercetare și intervenție. Simulatorul va fi configurat special pentru misiunile de cercetare având integrate și echipamentele de cercetare-dezvoltare ambarcate și totodată oferind posibilitatea de a dezvolta noi configurații de sisteme ambarcabile, avionică și/sau alte compomente aeropurtate", se arată în documentaţia publicată în SEAP.

Proiectul are o valoare estimată de 8 milioane de euro fără TVA

Valoarea totală alocată pentru această achiziţie se ridică la 39,6 milioane de lei fără TVA, echivalentul a 8 milioane de euro. Termenul de depunere a ofertelor a fost fixat pe 11 aprilie. Ofertele vor fi evaluate în funcţie de un algoritm care ţine cont de preţul cel mai scăzut, în proporţie de 55%, dar şi termenul de livrare asumat de ofertanţi, perioada de garanţie oferită, asistenţa tehnică, termenul de punere în funcţiune şi actualizarea bazei de date.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image