fbpx

Peste patru milioane de ouă, de la o fermă din Teleorman, contaminate cu o substanță interzisă în UE

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca sunt contaminate cu o o substanţă interzisă, Fipronil, care are riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor, scrie Mediafax.

În luna noiembrie a anului trecut, medicii veterinari din cadrul DSV Teleorman au controlat ferma din localitatea teleormăneană Drăgăneşti Vlaşca şi au prelevat probe din ouă de găină din cadrul unui lot, având data de producţie 21.11.2018. Probele recoltate au fost ulterior expediate pentru analize de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă, emis de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman și citat de Mediafax, se pare că ouăle erau contaminate cu o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, şi anume Fipronil.

"Ca urmare a primirii buletinului de analiză, care relevă depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Fipronil, DSVSA Teleorman a dispus până la data acestui comunicat, sechestrarea unui număr de 4.200.000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse", se arată în comunicatul transmis  de instituţie.

ferma este supravegheată în continuare, până când buletinele de analiză vor releva dispariţia substanţei din produsele alimentare respective.

În paralele, DSP derulează o anchetă, pentru a stabili sursa contaminării cu Fipronil. Surse neoficiale din cadrul fermei, citate de Mediafax, susţin că substanţa s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecinţele.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecţie alimentară.

 

 

 

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.