fbpx

Trei barje sârbești, cu peste 3.500 de tone de cărbune, blocate pe Dunăre. Încărcătura se autoaprinde din cauza căldurii

Trei barje sârbești, cu peste 3.500 de tone de cărbune, blocate pe Dunăre. Încărcătura se autoaprinde din cauza căldurii

Image
Image

Pericol pe Dunăre, în zona Zimnicea, unde trei barje sârbești, cu 1.200 de tone de cărbune fiecare, sunt blocate de peste două săptămâni, din cauza nivelului scăzut al fluviului. Principala problemă este că, pe fondul temperaturilor foarte ridicate, încărcătura se autoaprinde și arde mocnit. Pompierii spun că nu pot interveni pentru stingere prin inundare, pentru că ar scufunda navele. Autoritățile române așteaptă sprijin din partea vecinilor bulgari.

 

Barjele transportau cărbune de la Constanţa la Belgrad şi au rămas blocate încă de la începutul lunii iulie, la kilometrul 496 al Dunării, în apele internaţionale, în dreptul localităţii Zimnicea, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai ISU Giurgiu. Fiecare barjă are o încărcătură de 1200 de tone de cărbune şi, din cauza scăderii semnificative a nivelului apelor fluviului, transportoarele nu mai pot înainta. Pe 3 iulie s-a semnalat pentru prima dată faptul că încărcătura se autoaprinde din cauza temperaturilor ridicate.

Recent, cărbunele de pe cele trei barje a început din nou să fumege din cauza căldurii, arzând, dar mocnit, fără flacără.

Potrivit reprezentanților ISU, citați de News.ro, o intervenţie de stingere prin inundare ar duce la scufundarea barjelor şi la poluarea a apei, astfel că singura soluție ar fi transbordarea unei cantităţi de cărbune de pe fiecare barjă, pentru ca nava să devină mai ușoară și să poată înainta. Singura problemă este că autorităţile din România nu au o macara plutitoare şi așteaptă ca bulgarii să aducă una în zonă.

Între timp, vecinii de plâng deja că fumul degajat de arderea mocnită a cărbunelui poluează zona, potrivit bulgaria.postsen.com.

Știrile ProTv anunță că ministrul bulgar și-a alertat omologul român și a solicitat luarea de măsuri.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: bulgaria.postsen.com

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.