fbpx

CJ Dolj câştigă patru milioane de euro în dosarul „Oul lui Brâncuşi“

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a câştigat procesul cu San Giorgio Appalti SRL, firma cu capital italian care a eşuat în realizarea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, un proiect cu fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro. Instanţa a decis, luni, ca societatea din Peninsulă să achite Consiliului Judeţean o sumă colosală cu titlu de daune interese, plus dobânda legală (aproape patru milioane de euro în total), hotărârea fiind definitivă. Până să primească banii de la italieni, CJ Dolj a continuat proiectul Centrului „Brâncuşi“, care s-ar afla, în prezent, la 51% grad de execuţie. Lucrările ar putea fi gata în această toamnă.

După mai bine de un an de procese, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a câştigat disputa din instanţă cu firma italiană San Giorgio Appalti SRL, cea care s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul Internaţional „Constantin Brâncuși“, un proiect futurist conceput de celebrul arhitect român Dorin Ştefan, care trebuia realizat lângă Muzeul de Artă din Craiova, informează Gazeta de Sud. San Giorgio Appalti a obţinut proiectul, unul cu fonduri europene la acea vreme, după ce s-a prezentat la licitaţie cu preţul cel mai mic, 20.789.230 lei (fără TVA), dar a dat greş în realizarea lui. După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări, motiv pentru care CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute pentru acest proiect, a reziliat contractul cu firma italiană și a mers în instanță pentru recuperarea pagubei, mai notează sursa citată.

Ulterior, autorităţile au lansat o nouă licitaţie, câştigată în decembrie 2017 de o asociere de firme compusă din Manelli Impresa SRL şi Scotta SRL, iar lucrările au depăşit 50%.

„Această decizie reprezintă o justă reparație pentru un episod care ne-a creat numeroase dificultăţi. Din cauza nerespectării termenelor de execuție de către constructorii care au câștigat inițial licitația pentru Centrul Internațional «Constantin Brâncuși» am fost puși în situația fără precedent de a nu mai putea beneficia de finanțarea nerambursabilă, care reprezenta jumătate din valoarea investiției (…) Iată că acum, prin decizia Curții de Apel Craiova, urmează să recuperăm suma pierdută din fonduri europene, care depășește trei milioane de euro. În plus, instanța ne-a acordat și dreptul la dobânzi legale aplicate la valoarea neexecutată din contract, dobânzi calculate de specialiștii noștri la peste un milion de euro până în prezent, deoarece ele vor curge până la achitarea efectivă“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, citat de Gazeta de Sud.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.