CNAIR pregăteşte peste 600 de exproprieri, pentru Centura Craiova Sud II

CNAIR pregăteşte peste 600 de exproprieri, pentru Centura Craiova Sud II
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a readus în actualitate proiectul privind construirea celui de-al doilea tronson al Centurii Craiova Sud, adică Varianta Ocolitoare DN 56 – DN 55 – DN 6, o investiție despre care s-a vorbit prima oară în 2011, pentru care s-a încheiat un contract de proiectare în 2015, care nu a mai fost însă finalizat din lipsă de fonduri. La mai bine de un an de când au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, CNAIR a lansat procedura de achiziție a documentațiilor cadastrale și a rapoartelor de evaluare în vederea exproprierilor.

În aprilie 2019, Varianta Ocolitoare DN 56 – DN 55 – DN 6 a apărut din nou pe tapet după ce guvernul a aprobat noii indicatori tehnico-economici ai investiției. Noua sumă, 199,6 milioane de lei, era aproape dublă față de cea estimată iniţial, prin 2015, de 108,4 milioane, informează Gazeta de Sud. Atât în 2016, cât și în 2019 CNAIR SA susținea că va demara și procedura de achiziție a lucrărilor, încă licitația nu a fost publicată în sistemul electronic. A apărut, în schimb, chiar în primele zile ale acestui an, procedura de achiziție a documentațiilor cadastrale și a rapoartelor de evaluare în vederea exproprierilor. Din studiul aprobat în 2019 a reieșit că suprafaţa estimată a fi expropriată este de 43,57 ha, faţă de estimările iniţiale de 25,11 ha. Asta „datorită relocării traseului pentru evitarea demolărilor şi a zonelor mlăştinoase şi extinderea fâşiei de lucru a parapetelui de siguranţă“, după cum se menționa în raportul de aprobare a noilor indicatori ai investiției. În anunțul de participare pentru serviciile de întocmire a documentațiilor cadastrale se precizează că printr-un Studiu de Fezabilitate aprobat în 2020 au fost identificate un numar estimativ de 611 imobile afectate de coridorul de expropriere pentru realizarea lucrării de utilitate publică, mai arată sursa citată.

Drumul are aproape zece kilometri și traversează teritoriul administrativ al comunelor doljene Podari, Malu Mare şi Cârcea. De fapt, el face legătura între trei drumuri naţionale: DN 56 Craiova – Calafat, DN 55 Craiova – Bechet şi DN 6 Craiova – Caracal – Alexandria, mai precizează Gazeta de Sud.

Image