Acuzații grave lansate de salvamontiști împotriva Jandarmeriei, în cazul unui jandarm care a murit într-un accident în Parâng

salvamontiști acuzații Jandarmerie
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un accident soldat cu moartea unui bărbat a avut loc în Parâng, în cursul zilei de joi. Găsirea și recuperarea victimei decedate nu a încheiat, însă, tragica poveste. Apar acuzații lansat de salvamontiști care reclamă că atitudinea Jandarmeriei le-a îngreunat intervenția.

*************************************************

UPDATE

"După ce au găsit victima salvamontiștii o vor extrage din zona de abrupt prin lansări succesive ale tărgii pe o lungime de cca 300 de metri. Vântul puternic a împiedicat folosirea elicopterului pus la dispozitia salvamontiștilor de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Aviație. Se estimează încheierea acțiunii și revenirea salvamontiștilor în baza în cca 2 h, durata totala a acțiunii fiind de peste 8 h", a informat Dispeceratul Național Salvamont.

*************************************************

Totul a început joi, când un bărbat a alertat Salvamont cu privire la faptul că persoana cu care se afla în drumeție, în Parângul Mare, s-a dezechilibrat și a căzut într-o râpă. Condițiile meteo au împiedicat intervenția, cu atât mai mult cu cât cel care reușise să coboare de pe munte și să dea alarma nu a putut să ofere prea multe detalii despre locul unde s-a petrecut nenorocirea.

Astăzi, acesta ar fi trebuit să urce din nou pe munte, alături de salvamontiști, pentru a le indica locul în teren. Numai că lucrurile nu s-au mai întâmplat conform planului, iar acum Salvamont acuză Jandarmeria că, întrucât drumețul care s-a salvat, dar și cel căzut, erau jandarmi, a preluat intervenția, compromițând acțiunea celor antrenați pentru astfel de acțiuni.

“Cel care a coborât ieri din munte a oferit informații incoerente, care nu ne-au permis să identificăm locația în care se află, iar astăzi trebuia să vină la bază și să mergem împreună în munte să ne arate aproximativ pe unde e, dar din păcate a fost luat de altă instituție, care și-a atribuit dreptul de a interveni în această acțiune. În acest moment, salvamontiștii nu știu unde să meargă să caute”, a declarat, pentru B1TV, Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.

Întrebat despre ce instituție este vorba, Cornoiu a precizat: „Despre Jandarmerie pentru că cei doi erau jandarmi”.

„Nu suntem noi în măsură să analizăm, dar nu ni se pare normal să ne jucăm cu viața unor oameni, să îi trimitem în munte atât timp cât nu au pregătirea necesară”, a mai spus Sabin Cornoiu, pentru sursa citată.

Între timp, jandarmul a fost găsit mort de salvamontiști, potrivit unui anunț făcut în jurul prânzului de Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont.

Dispute repetate între salvamontiști și jandarmi

Nu este prima dată când tensiunile dintre cele două tabere, care ar trebui să colaboreze de fapt în cadrul acțiunilor montane, apar tensiuni care ajung până în spațiul public. S-a întâmplat și pe plan local, în Prahova, în vara anului trecut.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Foto cu caracter ilustrativ (sursa: Dispeceratul Național Salvamont - Salvamont România)

 

 

Image