fbpx

Primar şi doi oameni de afaceri, reţinuţi de DNA după ce ar fi decontat lucrări fictive de 19 milioane de lei

Primar şi doi oameni de afaceri, reţinuţi de DNA după ce ar fi decontat lucrări fictive de 19 milioane de lei

Foto: Primăria Vitomireşti

Image
Image

Fostul primar al comunei Vitomireşti, din Olt, şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru 24 de ore într-un dosar de corupţie, în care sunt suspectaţi c-ar fi păgubit bugetul local cu peste 19 milioane de lei. Direcţia Naţională Anticorupţie susţine că administraţia locală ar fi plătit pentru lucrări inexistente sau neconforme şi că o parte din aceşti bani s-a întors la primar.

Procurorii DNA Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a fostului primar Ion Robert Rotea şi a doi administratori de societăţi. Rotea, reales la alegerile locale din 2020 dar care şi-a pierdut în 2021 mandatul după ce-a fost declarat incompatibil de ANI, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, luare de mită şi instigare la spălare a banilor, potrivit unui comunicat transmis joi de DNA.

Pagubă de 19 milioane pentru Primăria Vitomireşti, dintr-un proiect de modernizare

Anchetatorii susţin că primarul din Vitomireşti ar fi permis atribuirea unor lucrări de modernizare către o asociere de firme şi că ulterior ar fi acceptat să plătească de la buget pentru lucrări prost efectuate sau care nu fuseseră efectuate deloc. În felul acesta, bugetul local ar fi fost prejudiciat cu mai bine de 19 milioane de lei, echivalentul a 3,8 milioane de euro. DNA mai susţine că o parte din bani s-a întors la primar şi că, pentru a masca tranzacţia, acesta ar fi vândut către unul dintre oamenii de afaceri o locuinţă din Slatina, contra unei sume de aproximativ 230.000 de euro.

"În perioada 2019-2021, inculpatul  Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii)", se arată în comunicatul de presă transmis joi de DNA.

"Pentru «serviciile» de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați. Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 26 mai 2022, cei trei inculpați sunt  prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se mai arată în comunicatul DNA, în care se aminteşte că punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate să înfrângă prezumţia de nevinovăţie.

Potrivit presei locale, primarul social-democrat Rotea şi-a pierdut mandatul în urmă cu aproximativ un an, după ce a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care considerase că acesta s-a aflat într-o situaţie de incompatibilitate, după ce s-a aflat simultan şi în consiliul de administraţie al liceului din Vitomireşti. Tot presa locală mai scrie că acesta a candidat la Primărie în urmă cu aproape un deceniu, după decesul tatăuli său, fost primar al comunei, şi că înainte de a intra în politică el a fost preot.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.