fbpx

Un muzeu al comunismului, propus la Scorniceşti. Iniţiatorii aşteaptă donaţii de obiecte

Muzeul Județean Olt a lansat de puțin timp o provocare celor care păstrează diverse obiecte din perioada comunistă și care sunt de accord să le doneze pentru o colecție muzeală. Proiectul vizează înființarea unui muzeu al comunismului în localitatea în care s-a născut Nicolae Ceaușescu.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, odată cu deschiderea expoziției „Artă și meșteșug în miniatură, în cadrul căreia sunt expuse sute de păpuși îmbrăcate în costume populare, toate comercializate în perioada comunistă, s-a lansat în mediul virtual și provocarea de a contribui la o colecție de muzeu cu obiecte din vremea comunistă. Deși primul pas este ca aceste obiecte să fie expuse într-o expoziție temporară, proiectul este cu bătaie mai lungă și presupune reînființarea muzeului din Scornicești, distrus imediat după 1989, care ar urma să fie Muzeul Comunismului, informează Gazeta de Sud. „Generațiile de după 1989 trebuie să afle adevărul chiar dacă sună dureros”, a afirmat managerul Muzeului Judeţean Olt, istoricul Laurențiu Guțică-Florescu, într-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook al instituţiei de cultură.

Nimeni nu poate scoate perioada comunistă din istoria noastră recentă. Vă invităm, așadar, să retrăim pas cu pas epoca în care părinții noștrii a trebuit să ne crească muncind în trei schimburi, iar noi, generația copiilor «decreței» sau a celor «cu cheia la gât» să ne găsim «pasiuni» precum cititul (colecția BPT, Biblioteca Școlarului ș.a.), muzica (în special cea corală, prin participarea la Festivalul Național «Cântarea României»), șahul, colecționarea de timbre poștale, surprize din pachetele de gumă de mestecat, cartoane din cutiile de chibrituri, capace de sticle, practicarea unor sporturi (atletism, volei, fotbal, gimnastică, handbal, rugbi, lupte greco-romane, judo, karting ș.a – vezi DACIADA), participarea la construirea de navomodele și rachetomodele, confecționarea ierbarelor, insectarelor și a caietelor tip oracol. Noi am învățat să citim la lumina lămpii, nu ne-am jucat pe calculatoare sau telefoane mobile. Nu sună a frustrare, ci mai degrabă a chemare spre aprofundarea unor lucruri ce țin de perenitate… Nu putem blama copilăria noastră din cauza unei ideologii în vogă timp de 50 de ani”, se mai arată în mesaj.

„Muzeul din Scornicești era, în 1989, un muzeu-etalon, la care lucraseră cele mai bune firme muzeografice din România. Atunci s-a devalizat muzeul, s-au spart tablouri, portretele s-au aruncat în closet, lucruri de genul ăsta, foarte urate“, a mai spus istoricul, vorbind despre fostul muzeu al orașului Scornicești, astăzi în paragină.

În România nu există un muzeu dedicat în totalitate perioadei comuniste, cu toate că sunt foarte multe semnale că turiştii veniţi din străinătate ar fi extrem de interesaţi de un asemenea obiectiv. Teoria e confirmată şi de faptul că în Bucureşti, la recent deschisul Muzeu al kitsch-ului, există o cameră dedicată perioadei comuniste, iar colecţia se bucură de un real succes în rândul vizitatorilor.

Image
Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.