fbpx

Anchetă la Spitalul Judeţean Arad: Perfuzoare de unică folosinţă refolosite zile în şir

Image
Image

Risc de contaminare cu stafilococi sau bacterii periculoase! Asta afirmă pacienţi ai Secţiei Interne de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, după ce unele materiale sanitare ar fi fost refolosite zile în şir, în ultimele două săptămâni. Este vorba de perfuzoare, care ar fi fost schimbate chiar şi după şase zile, în cazul unor bolnavi.

“Toţi bolnavii din salonul meu au stat cu aceleaşi perfuzoare zile la rând, deşi există riscul transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti. Le-am cerut explicaţii asistentelor, dar şi studenţilor care fac practică în spital, şi ne-au spus acelaşi lucru: asistenta-şefă a dat dispoziţie să fie refolosite perfuzoarele, că nu mai există pe stoc. Au fost şi alte probleme, lipsa apei calde la baie, a săpunului, a hârtiei igienice… Toate s-au rezolvat brusc după ce a venit o comisie de anchetă de la Consiliul Judeţean”, a relatat un bolnav pentru aradon.ro.

Şeful Serviciului Management Spitale din cadrul CJ Arad, Mihai Şeran, a confirmat că are loc o anchetă, arătând că se verifică modul în care au fost gestionate materialele sanitare. “S-a dispus efectuarea unei verificări în urma unor sesizări primite de la pacienţi. Am adus la cunoştinţa conducerii spitalului toate aspectele legate de acţiunea de control aflată în derulare, pentru a lua măsurile care se impun, pentru a reglementa situaţia gestiunilor, comenzilor de materiale sau a documentelor contabile”.

Surse din cadrul spitalului afirmă că ar exista neconcordanţe între documentele contabile şi materialele aflate pe stoc, iar eventualele minusuri din gestiune care ar putea fi găsite în urma anchetei ar urma să fie imputate şefei secţiei.

Şefa Secţiei Interne, Simona Borta, a recunosct lipsa perfuzoarelor din stoc, însă spune că nu s-au refolosit, ci a împrumutat de la alte secţii.

“A existat o problemă legată de numărul insuficient de perfuzoare, în cazul secţiei Medicină Internă, însă acest lucru nu înseamnă că le-am refolosit. Am împrumutat de pe alte secţii, pentru a nu afecta calitatea şi siguranţa actului medical. Nu a existat nicio dispoziţie dată de mine prin care să le cer colegilor mei refolosirea perfuzoarelor. E adevărat, se derulează o anchetă la nivelul secţiei, iar la final vom comunica rezultatele”, a declarat Simona Borta.

Potrivit sursei citate, refolosirea perfuzoarelor a fost reclamată doar de pacienţi din Secţia Interne, care are aproximativ 40 de bolnavi internaţi.

Sursă foto aradon.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.