Angajații fabricii de vagoane Astra Rail din Arad sunt în grevă

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Sute de muncitori au părăsit joi fabrica de vagoane de marfă Astra Rail Industries şi au pichetat, spontan, clădirea de birouri a companiei Greenbrier, care deţine Astra Rail Industries, scrie aradon.ro.

Potrivit sursei citate scandalul ar fi pornit de la sutele de indieni angajaţi la fabrica din Arad. Potrivit unor informaţii aflate de la angajaţi din cadrul Astra Rail, conducerea firmei a decis să le retragă banii de bilete de avion pentru transportul dinspre India spre România. Se spune că problema a fost că le-au fost luaţi toţi banii deodată, spun sursele publicației.

„Oamenii s-au trezit că, după o lună de muncă, au fost plătiţi cu sume cuprinse între 2 (doi) lei şi 50 de lei. Cum să trăieşti cu banii ăştia până la următorul salariu? Indienii au fost ajutaţi de colegii lor români, care le-au adus de acasă de mâncare, dar situaţia a mocnit până joi dimineaţa, când indienii au refuzat să mai meargă la muncă”, ne spune un angajat al firmei de vagoane. Mai mult, se pare că şefii Astra Rail ar fi decis şi să le reducă salariile angajaţilor din India, în baza noilor prevederi legale.
Angajaţii români s-au solidarizat cu colegii lor indieni şi, joi dimineaţa, au părăsit bancurile de lucru. Ulterior, s-au încolonat şi au marşat spre „Casa Albă”, acolo unde se află birourile fabricii. Acolo, motivele de protest au fost mai multe, nu doar situaţia indienilor.
„Am solicitat majorări salariale. Conducerea a decis să ne crească salariile cu procentaje infime, între 2 şi 5 la sută. Aceste majorări nu acoperă nici măcar inflaţia. Ni s-a spus să aşteptăm până când se închide anul fiscal în Statele Unite ale Americii, de unde este firma. Păi noi trăim în România, unde anul financiar se închide în martie. Ce avem noi cu America? Vrem salarii mai mari, să simţim şi noi că au crescut, nu doar să acoperim creşterile de preţuri”, a mai spus un angajat al fabricii.
În faţa greviştilor a apărut şi liderul de sindicat Ionel Rusu, cel care reprezintă interesele angajaţilor. Acesta le-a transmis protestatarilor faptul că propunerea de majorare cu procentaje mici nu va mai fi pusă în practică şi că urmează noi runde de negocieri.
Oamenii care au ieşit să protesteze în faţa clădirii de birouri au ţinut să precizeze că aceasta nu a fost o mişcare sindicală, ci o grevă spontană.

Angajaţii de la Astra Rail Industries îşi continuă protestele faţă de salarizarea proastă şi faţă de modul în care sunt trataţi de către conducerea companiei, atât ei, cât şi colegii lor din India. Vineri, dimineaţă, puţin după ora 8:00, muncitorii au părăsit din nou fabrica şi au protestat în faţa Casei Albe.
Angajaţii fabricii de vagoane spun că se aşteaptă ca cei din conducere să îi „pedepsească” într-un fel sau altul pentru acţiunile de protest din ultimele două zile. „Cel mai probabil, vor fi consecinţe pentru că am suspendat activitatea fabricii. Ne aşteptăm la chestia asta. Vedem ce se va întâmpla”, a spus un angajat al fabricii.

Sursă foto aradon.ro.

 

Image