fbpx

Doi soți diagnosticați cu botulism, unul dintre ei în sare gravă, salvați cu ser adus din Rep. Moldova. Tratamentul, de negăsit în România

Doi soți diagnosticați cu botulism, unul dintre ei în sare gravă, salvați cu ser adus din Rep. Moldova. Tratamentul, de negăsit în România

Image
Image

Serul antibotulinic nu este de găsit în România! Pentru doi soți care au primit, sâmbătă, acest diagnostic, medicii din Arad au găsit tratamentul în Rep. Moldova și au reușit să-l aducă de urgență în țară.

 

Soțul s-a  prezentat duminică, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad iar medicii din urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice, au anunțat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.  Aceștia spun că în România nu există ser antibotulinic, prin urmare directorul medical al SCJU Arad a luat legătura, de urgență, cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru a-i salva pe cei doi pacienți.

Serul a ajuns în câteva ore la Arad

,,A fost o zi contracronometru atât pentru mine cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II! Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și alta echipa de la ISU Iași a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II.  Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul antibotulinic", a declarant, duminică, dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.