fbpx

UPDATE. Elevi de la Liceul German din Arad, la spital după deratizarea în şcoală

Image
Image

Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, după ce la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii, 20 copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, potrivit aradon.ro, că cel puţin şapte copii au ajuns la spital, însă în urma discuţiilor cu părinţii elevilor din mai multe clase, sunt aşteptaţi şi alţii, pentru că au simptome specifice unei intoxicaţii.

“În cursul zilei de vineri a avut loc o deratizare în şcoală, iar după cursurile de luni, unii copii au prezentat diverse simptome, când erau deja acasă. Au erupţii cutanate, iritaţii la ochi sau dureri abdominale, dar nu sunt în stare gravă. Verificăm dacă s-au respectat toate procedurile la efectuarea deratizării”, a declarat Cătană.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Simina Roz, a precizat că elevii au 11, 12 şi 13 ani şi primesc îngijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Marius Gondor, a declarat că elevii sunt de la Liceul Teoretic “Adam Muller Guttenbrunn”, clădirea în care învaţă copii de gimnaziu.
“Se fac verificările necesare. Directorul şcolii este la spital, pentru a vedea care este situaţia copiilor. Se pare că de vină este deratizarea”, a spus Gondor.

DSP şi ISJ au ținut legătura cu părinţii copiilor printr-un grup special creat pe o reţea de socializare, pentru a-i sfătui să se prezinte la spital la cele mai mici simptome. Mai mulţi părinţi au confirmat că copiii lor se simt rău şi i-au dus la UPU.

Potrivit sursei citate, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Judeţean Arad au fost prezenți și prefectul Gheorghe Stoian, medic șef UPU SMURD, Monica Puticiu, directorul Liceului German, Mario Stoica și vicepreședintele CJA, Seriu Bîlcea, mai degrabă în calitate de părinte, în condițiile în care ambii săi copii au ajuns la spital cu erupții pe piele, ochi umflaţi iar fetiţa chiar şi cu vărsături.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, a anunțat că la Liceul German s-a deplasat o grupă operativă condusă de inspectorul şef al ISU şi prim adjunctul instituţiei, împreună cu un echipaj de cercetare chimică radiologică bacteorologică și nucleară.

Potrivit Ministerului Sănătății ”se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceștia învață, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie. O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii”.

Reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara.

”Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația” a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.

UPDATE

Cursurile de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” din Arad au fost suspendate, marţi, din odinul prefectului de Arad. Potrivit MEDIAFAX, 40 de elevi au ajuns până marţi dimineaţa la Spitalul din Arad cu iritaţii ale pielii, ochilor şi cu dureri abdominale. Administratorul firmei care a făcut deratizarea,Veres Csaba, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că toate substanţele folosite pentru dezinsecţie şi deratizare sunt autorizate şi că exclude varianta ca elevii să se fi intoxicat din această cauză.

Sursă foto aradon.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.